Izjava družine

Za dubajsko princeso "skrbijo doma"

J.P./STA
19. 2. 2021, 18.40
Posodobljeno: 19. 2. 2021, 18.42
Deli članek:

Po objavi posnetkov dubajske princese Šejke Latife, da je zaprta proti svoji volji in da se boji za svoje življenje, je vladajoča družina v Dubaju danes sporočila, da za princeso "skrbijo doma".

Profimedia
Latifa je spomladi leta 2018 skušala z jahto zbežati iz države, vendar so jo ujeli in na silo pripeljali nazaj v domovino.

"Njena družina je potrdila, da za njeno visočanstvo skrbijo doma, podpirajo jo družina in zdravstveni delavci," je družina sporočila v izjavi, ki jo je objavilo veleposlaništvo Združenih arabskih emiratov v Londonu.

Urad ZN za človekove pravice je danes Združene arabske emirate pozval, naj predloži dokaže, da je Latifa živa, je sporočila tiskovna predstavnica Liz Throssell.

Boji se za svoje življenje

Princesa Latifa je hči emirja Dubaja Mohameda bin Rašida al Maktuma, ki je podpredsednik in premier Združenih arabskih emiratov. V posnetkih, ki jih je v torek objavil britanski BBC, je opozorila, da je zaprta in da se boji za svoje življenje, odkar je spomladi leta 2018 skušala z jahto zbežati iz države.

Pri poskusu pobega so jo ujeli in na silo pripeljali nazaj v domovino. Od takrat se ni pojavila v javnosti. BBC je ob objavi posnetkov zapisal, da so najverjetneje nastali približno eno leto potem, ko so jo ujeli.

"Sem talka in to vilo so spremenili v zapor," je povedala mladenka v posnetku, ki ga je v torek objavil BBC. Posnetek s telefonom naj bi Latifa naredila v kopalnici, ki je po njenih besedah edina soba, ki jo lahko zaklene.

Njeno starejšo sestro Šamso so leta 2000 ugrabili v Cambridgu in vrnili v Dubaj, potem ko se je skušala umakniti iz družine. Več nevladnih organizacij je že zahtevalo njuno izpustitev.