Že ob majhni obremenitvi

Znatna nevarnost proženja snežnih plazov: "Pričakujemo spontane sprožitve mokrega snega"

J.P.
19. 2. 2021, 16.28
Posodobljeno: 19. 2. 2021, 16.41
Deli članek:

Sprožijo se lahko že ob majhni obremenitvi.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Letošnja zima je, kar se tiče količine snega, izjemna. Močan veter, ki letos ni ravno redek, še dodatno slabi povezanost snežne odeje. Agencija RS za okolje opozarja zlasti pred kožastimi snežnimi plazovi, ki jih lahko že ob majhni obremenitvi sproži pohodnik ali smučar.

Velika količina snega

»Tudi ob koncu tedna bo v gorah zaradi toplega vremena znatna (3. stopnja) nevarnost proženja snežnih plazov,« opozarjajo meteorologi. Snežne razmere bodo spremenljive, kar je sicer tipična spomladanska situacija, če le ne v igri bilo velike količine snega, ki še čaka, da se splazi.

»Ponoči bo snežna odeja pomrznila, zato bo nevarnost zdrsa, čez dan se bo snežna odeja zlasti na prisojnih pobočjih ojužila in labilizirala. Pričakujemo spontane plazove mokrega snega. Na severnih pobočjih visokogorja so prisotne šibke plasti v snežni odeji, tam lahko že ob majhni obremenitvi sprožite kložast plaz,« še opozarjajo meteorologi.

Do 15 stopinj Celzija

Jutri bo v zahodni, južni in delu osrednje Slovenije pretežno oblačno, drugod bo prevladovalo sončno vreme. Najvišje dnevne temperature bodo od 10 do 15 stopinj Celzija. Tudi v nedeljo in ponedeljek ne bo večje spremembe. Več oblačnosti bo na zahodu in jugu ter več sonca na severu in vzhodu Slovenije. Ponekod bo pihal jugozahodni veter.