neverjetno

Razkrito: takšno oderuško ceno je Pfizer postavil EU

B.K.
19. 2. 2021, 14.01
Deli članek:

Nemški mediji razkrivajo oderuško ceno, ki jo je za svoje cepivo od Evropske komisije zahteval Pfizer.

Dreamstime
Odmerek Pfizerjevega cepiva je Evropska komisija kupila po 15,5 evra, najprej pa so pri Pfizerju zahtevali skoraj štirikrat več.

Ameriški farmacevt Pfizer, čigar cepiva Evropska unija trenutno dobiva največ, naj bi v jeseni, ko je komisija s proizvajalci podpisovala pogodbe o množični dobavi, zahteval neverjetno oderuško ceno 54 evrov za en odmerek cepiva in to kljub temu, da je EU naročila 500 milijonov odmerkov tega cepiva.

Pfizerjevi predstavniki naj bi takrat zatrdili, da so že upoštevali "največji možni popust", ki so ga ponudili katerikoli razviti državi.

To se je kasneje izkazalo za laž, saj so z ZDA podpisali pogodbo za 100 milijonov odmerkov cepiva, v skupni vrednosti malce manj kot dve milijardi ameriških dolarjev. Američane je tako en odmerek stal približno 16 evrov. A je tudi Evropska komisija uspela znižati ceno, čeprav te nikoli ni obelodanila. Nemški mediji zdaj poročajo, da naj bi komisija za en odmerek odštela 15,5 evra, kar je skoraj 40 evrov ceneje od cene, ponujene v jeseni.

Pobrali milijone v subvencijah

Visoko ceno pa je ameriški proizvajalec postavil kljub temu, da je cepivo razvil skupaj z nemškim podjetjem BioNTech, ki pa je velik prejemnik nemške državne pomoči. Podjetje naj bi iz nemškega proračuna in proračuna evropskih programov skupno prejelo več kot 50 milijonov evrov sredstev.

Predsednik nemške Komisije za zdravila Wolf Dieter Ludwig je zato prepričan, da je Pfizerjeva prva cena oderuška. "V njej vidim profitni motiv, ki ni na noben način legitimen v trenutni situaciji pandemije," je dejal.