Nekdo o zadevi debelo laže

Ko je Milenki ležal na tleh, naj bi pritekel Klemen in Valentina s sekiro udaril po glavi

Boris Blaić / Dolenjski list
20. 2. 2021, 07.44
Deli članek:

Priče so bile zgovorne le do trenutka, ko je bilo treba odgovarjati na vprašanja tožilstva, psihiater pa pravi, da je Milenkijeva prištevnost zaradi alkohola bistveno zmanjšana.

Boris Blaić / Dolenjski list
Drago Brajdič - Milenki je v priporu vse od kritičnega dogodka lanskega julija.

Sojenje Dragu Brajdiču - Milenkiju za poskus uboja mladoletnega Valentina Kovačiča 13. julija lani je na zadnji obravnavi prejšnji teden postreglo z več novimi pričami, ki so vneto zatrjevale, da je bil Valentin tisti, ki je napadel Milenkija, udarec s sekiro, ki bi mladoletnika skoraj ubil, pa naj bi zadal Milenkijev zet, mladoletni Klemen K.

V priporu naj bi bil nedolžen človek, so zatrjevale priče. »Povedal bom tako, kot se je zgodilo,« je začel Knego Kostrevc, ki trdi, da je krvavi pretep opazoval s ceste. Povedal je, da je videl, kako so Kovačiči stopili iz avta in vpili: »Kje je Milenki?« Potem naj bi Valentin Milenkija udaril, da je ta padel, njegov oče Danijel pa naj bi Milenkija poškropil s solzivcem. Ko je Milenki ležal na tleh, naj bi od nekod pritekel Klemen K. in Valentina s sekiro udaril po glavi. Precej manj zgovoren in prepričljiv je bil Kostrevc – sicer zet brata soobtoženega Draga Brajdiča - Džoka, ko so prišla na vrsto vprašanja tožilke. Zatrdil je, da je takoj po tistem, ko je Valentin dobil udarec s sekiro, odšel domov in o nadaljnjem dogajanju ne ve nič.

Podobno je pripovedovala tudi Milenkijeva teta Marjana Brajdič. Videla naj bi, da so napadat prišli Kovačiči, da je Valentin prvi udaril in ga je potem s sekiro po glavi Klemen. Tudi ona je takoj po grozovitem udarcu pobegnila domov in ni šla več nazaj. Da bo povedala vse po resnici, je zatrjevala tudi druga Milenkijeva teta Dora Brajdič. A ko je o dogodku, ki ga je, kot trdi, videla na lastne oči, povedala podobno različico kot priči pred njo in so se začela vprašanja tožilstva, nanje najraje ne bi odgovarjala.

Obramba je k pultu za priče pripeljala tudi Iztoka Brajdiča iz naselja Poganški vrh. Zatrdil je, da se je še iste noči pripeljal do očeta poškodovanega Valentina, Danijela Kovačiča, ki naj bi mu povedal, da bo policistom rekel, da je sina s sekiro po glavi udaril Milenki, saj je on kriv za vse skupaj, ker je pred tem grozil njegovima sinovoma.

Na koncu sta pričala še izvedenca zdravstvene stroke. Travmatolog prof. dr. Matjaž Veselko je opisal Valentinovo poškodbo glave in nekatere zaplete med zdravljenjem. Potrdil je tudi, da Valentin ob pregledu ni mogel govoriti, da bodo posledice poškodbe najverjetneje trajne in da se najbrž ne bi nikoli spomnil dogodka, zato je njegovo pričanje na sodišču zelo vprašljivo.Psihiater prof. dr. Peter Pregelj je povedal, da je pri obtoženem Milenkiju ugotovil sindrom odvisnosti od alkohola in več drugih psihoaktivnih snovi.