EU in WHO

Sedem milijonov evrov vreden projekt v podporo cepljenju proti covidu-19 na Zahodnem Balkanu

L.K./STA
19. 2. 2021, 21.47
Deli članek:

Evropska unija je v partnerstvu s Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO) začela več kot sedem milijonov evrov vreden projekt za podporo varnemu in učinkovitemu cepljenju proti covidu-19 v državah Zahodnega Balkana, so danes sporočili iz Bruslja.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

V okviru projekta bodo razvijali in preizkušali načrte za izredne zdravstvene razmere, izobraževali zdravstvene delavce ter razvijali informacijske sisteme za izvajanje cepljenja.

S projektom želijo državam v regiji pomagati pri učinkovitem sprejemu cepiv proti covidu-19 in njihovem upravljanju, tudi tistih cepiv, ki jih bodo države prejele preko mednarodne pobude Covax in mehanizma EU, preko katerega bodo države članice delile presežek cepiva.

Cilj projekta je tudi izboljšati odpornost regije na izredne zdravstvene razmere in jo podpreti pri prehodu na trajnostno financiranje splošnega zdravstvenega varstva.

Evropski komisar za sosedsko politiko in širitev Oliver Varhelyi je poudaril, da EU s projektom nadaljuje uresničevanje zaveze o podpori svojih partnerjev med pandemijo. Spomnil je, da je unija pred tem projektom že zagotovila 70 milijonov evrov za podporo državam regije pri dostopu do cepiv in ustrezne opreme za cepljenje.

Večina držav regije, z izjemo Srbije, množičnega cepljenja proti covidu-19 še ni začela, saj še niso dobile cepiv. V manjšem obsegu cepljenje izvajajo v Albaniji, le delno pa v zadnjem tednu v BiH in Severni Makedoniji, kjer imajo le nekaj tisoč odmerkov cepiva.

Za reševanje zdravstvene krize in dolgoročnejše socialno-ekonomsko okrevanje na Zahodnem Balkanu je sicer EU doslej mobilizirala 3,3 milijarde evrov.