SRIPT

Kriminalisti brskajo tudi pri Aleksandri Pivec

G.G.
18. 2. 2021, 09.52
Posodobljeno: 18. 2. 2021, 15.36
Deli članek:

Hišne preiskave potekajo zaradi projekta Strateškega razvojnega inovacijskega partnerstva Turizem (SRIPT).

Aleš Cipot
Pivčeva je prepričana, da bo preiskava dokončno potrdila, da v primeru SRIPT ni storila nič nezakonitega

Spletni portal necenzurirano.si poroča, da kriminalisti opravljajo hišne preiskave zaradi projekta SRIPT. Ministrstvo za gospodarstvo je glede tega projekta jeseni 2019 2019 okrožnemu državnemu tožilstvu v Ljubljani naznanilo sum kaznivih dejanj goljufije, goljufije na škodo EU in ponarejanja listin. Ovadbo je po neuradnih informacijah vložilo proti nekdanji direktorici Turistične gostinske zbornice Slovenije (TGZS) Klavdiji Perger, dekanu brežiške fakultete za turizem Boštjanu Brumnu in predavateljici na portoroški Turistici Majo Uran Maravič.

Vidno vlogo pri tem projektu je imela tudi nekdanja ministrica za kmetijstvo in predsednica Desusa Aleksandra Pivec, pri kateri tudi potekajo hišne preiskave. Za projekt je namreč prejela 35 tisoč evrov bruto plačila. Obstajajo pa sumi, da to delo ni opravila sama, kar pa Pivčeva zanika. Revizorji so ji očitali, da iz njenih poročil ni razvidna količina dela in so na neki točki celo podvomili v njeno avtorsko delo. Pivčeva je sicer leta 2019 pojasnila, da je bila k sodelovanju pri projektu povabljena leta 2017, sodelovanje s Turistično gostinsko zbornico Slovenije, ki upravlja s projektom, pa je končala dan pred nastopom funkcije ministrice. Pravi, da je vsa dela tudi pri delodajalcu opravila korektno in v skladu s pričakovanji. 

Želi si, da se preiskava zaključi

Pivčeva je na Facebooku potrdila, da so se zjutraj ne njenem domu "oglasili predstavniki pristojnih organov, ki izvajajo preiskavo v povezavi s primerom SRIPT." Nekdanja ministrica si želi, da se preiskava čim prej zaključi in da se "z zaključkom preiskave preneha medijski linč in neutemeljeno obtoževanje, ki se je pričel ob prevzemu predsedstva nekdanje politične stranke." Pivčeva je še enkrat potrdila, da ni storila nič nezakonitega, prepričana pa je, da bo to potrdila tudi preiskava.

NPU v sodelovanju s kriminalisti iz ljubljanske in koprske policijske uprave sicer danes izvaja 29 hišnih preiskav na območju policijskih uprav Ljubljana, Maribor, Celje, Koper in Nova Gorica. Osumljenih je 14 fizičnih oseb in ena pravna oseba, pri čemer nobena oseba ni pridržana, pa poroča STA. Hišne preiskave izvaja 78 preiskovalcev in kriminalistov. Za omenjena kazniva dejanja je zagrožena kazen zapora od enega do osmih let, predkazenski postopek pa usmerja specializirano državno tožilstvo.