Včeraj so po državi opravili dobrih 24.000 PCR in hitrih antigenskih testov. S PCR testi, ki so jih opravili 4271, so zaznali 872 pozitivnih primerov. Koliko PCR testov je bilo narejenih zaradi pozitivnih hitrih testov, ni znano, saj je Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) prenehal poročati o številu pozitivnih hitrih antigenskih testov, kar pomeni, tako so zapisali pri Sledilniku za covid-19, izgubo enega od pomembnih kazalnikov. Direktor NIJZ Milan Krek je včeraj govoril, da se "nam nekaj dogaja v populaciji", da se nahajamo v stagnaciji, kar z epidemiološkega vidika ni dobro. Podatki ne pritrjujejo njegovim besedam.

Za primerjavo je vedno treba vzeti dan, ki izpade iz podatka o sedemdnevnem povprečju. Prejšnjo sredo so zaznali 1368 pozitivnih primerov, kar pomeni v primerjavi z včerajšnjo sredo upad za 36 odstotkov. To pomeni, da se je sedemdnevno povprečje znižalo za 8 odstotkov in trenutno znaša 772. Za vstop v rumeno fazo mora pasti pod 600.

Včeraj je potrebovalo bolnišnično oskrbo 648 covidnih bolnikov, meja za vstop v rumeno fazo je postavljena pri 500. Danes se je število spet zmanjšalo, na 619. Od tega se jih na intenzivnih oddelkih zdravi 116, 10 manj kot v torek. V preteklih 24 urah je zaradi ali z boleznijo covid umrlo 10 ljudi.