O epidemiji

Milan Krek: »Lahko pričakujemo tretji val,« v populaciji se nam »nekaj dogaja«

S.R.
17. 2. 2021, 11.43
Posodobljeno: 17. 2. 2021, 12.00
Deli članek:

Milan Krek opozarja, da se je treba še naprej obnašati samozaščitno, kljub izboljšanju epidemiološke slike namreč obstajajo znaki, ki bi morali veljati kot opozorilo.

STA
Milan Krek vidi tudi razloge za skrb.

Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek je previden, glede zadnjih podatkov ima namreč mešane občutke. Kot je pojasnil na današnji novinarski konferenci, situacija v Evropi sicer kaže na umirjanje, a v Sloveniji še vedno sodimo med države z veliko obremenitvijo z virusom, česar se je treba zavedati in se še naprej obnašati samozaščitno.

En pokazatelj, ki pa »ni tako lep,« je ta, da se večje število evropskih držav sooča s povečanjem števila okužb, je dodal Krek. Opozoril je, da imamo v evropskem prostoru poleg »običajnega virusa še dva dost bolj virulentna.« Govora je seveda o južnoafriški in angleški različici. Kot je dejal Krek, se ocenjuje, da bi ob dobrih pogojih za širitev v določenem času prevladala, kar pa pomeni, da »lahko pričakujemo tretji val.« Sicer pa Krek v epidemioloških številkah v Sloveniji vidi tudi vzpodbudo, »če bomo tako nadaljevali naprej, bomo v določenem času zdrseli v rumeno fazo.«

Incidenca pomeni opozorilo

Po Krekovem mnenju na drugi strani sedemdnevna in 14-dnevna incidenca v Sloveniji vendarle predstavljata opozorilo, da se nam »nekaj dogaja v populaciji« in da bi lahko po strmem padcu verjetno prišlo do stagnacije. Priznal je sicer, da je to »prognoza, ki ni lepa, želel bi si, da bi bilo drugače, da gremo hitreje dol, a žal podatki ne kažejo tako.« Stagnacijo po njegovih besedah opažajo tudi v sosednjih državah.

Novo vzpodbudo je nato našel v številu umrlih na milijon prebivalcev, ki je pri nas v zadnjem času močno upadlo. S tega vidika je zdaj pred nami že več držav, kot so Madžarska, Španija, Češka in Portugalska. »To je pa vesel podatek, ker smo pa pred nekaj meseci bili kar rekorderji.«

Dotaknil se je še cepljenja ter dejal, da je Slovenija s tega vidika pred vsemi ostalimi sosednjimi državami in da smo cepilni sistem dobro vzpostavili, cepljenje pa izvajamo zelo hitro.

Posodobljena strategija cepljenja

Krek se je dotaknil tudi dopolnjene strategije cepljenja. Cepivi družb Pfizer-BioNTech in Moderna, torej mNRA cepivi, se bosta uporabljali predvsem za osebe starejše od 80 let, oskrbovance domov za starejše in zdravstvene delavce starejše od 65. let. Cepivo AstraZeneca pa bo prioritetno uporabljeno za kronične bolnike do 64 let ter nepokretne osebe, ki se bodo cepili na domu. Kasneje bodo tudi mlajši cepljeni s tem cepivom. Še vedno pa bodo imeli prednost starejši, ki se doslej niso odločili za cepljenje, pa si bodo v naslednjih tednih in mesecih premislili.