Znova v potrditev

Na Ajdovskem nov polom s hitrimi testi? Pozitivnih kar petina testov ...

S.R.
9. 2. 2021, 21.07
Posodobljeno: 10. 2. 2021, 07.48
Deli članek:

Tegobam s hitrimi testi ni videti kraja, pri čemer jim ne gre oporekati koristnosti, kar zadeva presejanje populacije. A največjo težavo zlasti v primeru šolnikov predstavljajo tako imenovani lažni pozitivni testi, ki so sporni tudi po navedbah stroke.

Bobo
V Ljubljani so pri testiranju pomagali pripadniki Slovenske vojske.

Že večkrat smo spomnili na izjavo Boruta Štruklja s Fakultete za farmacijo, ki je glede zapletov dejal, da je »znanstveno mogoča le ena pot. PCR-test je lahko pozitiven, HAT pa je lahko negativen. Obratno pa je nekaj narobe s testom ali izvajanjem testiranja.«

Težave so se nadaljevale tudi v torek. Poleg primera iz Brežic, o katerem smo že poročali, se je zgodba ponovila v Ajdovščini, kjer so se z zapleti srečali že v ponedeljek. Tokrat je bila še bolj osupljiva, kot so namreč poročali na TV Slovenija, je bilo v Ajdovščini pozitivnih kar petina testiranih šolnikov. Vse te hitre teste so potrjevali tudi z bolj zanesljivimi PCR testi, rezultati katerih pa še niso znani. V oči bode tudi dejstvo, da sta v ponedeljek in torek tam hitre teste izvajali različni ekipi. Teste v primeru Dobravelj, kjer je prišlo do napačnih rezultatov, je namreč opravljala ekipa zdravstvenega zavoda Zdravje, v torkovem primeru pa ekipa iz zdravstvenega doma, od koder so za TV Slovenija zagotovili, da sami pri izvedbi niso storili napake, sploh pa ne takšne, da bi lahko prišlo do tako velikega odstopanja. Prepričani so, da mora biti nekaj narobe s testi. Kot je pojasnil direktor Zdravstvenega doma Ajdovščina Egon Stopar, jim težave posledično »zamegljujejo realno sliko.«

Sicer pa so iz regionalnega štaba Civilne zaščite za severno Primorsko zvečer sporočili, da so epidemiološki podatki v regiji »kljub težavam na Ajdovskem z (ne)natančnostjo hitrih testov« dokaj spodbudni. Z lokacij za množično hitro testiranje sicer poročajo o gneči, nejevolji ljudi in predvsem hudi preobremenjenosti osebja v zdravstvenih domovih.

Matevž Brataševec / občinski štab CZ Ajdovščina
Testiranje zaposlenih v vzgoji in izobraževanju je v Ajdovščini včeraj potekalo v prostorih glasbene šole.

In kakšen je izkupiček?

Iz štaba civilne zaščite so pojasnili, da so najbolj pozitivne novice prejeli iz Posočja, kjer v Zdravstvenem domu Tolmin s hitrimi testi v zadnjih dveh dneh niso zabeležili nobenega pozitivnega primera. So pa potrdili, da je bilo dogajanje veliko bolj zapleteno na Ajdovskem. Ponedeljkovi pozitivni testi so se po preverjanju s PCR testi izkazali za negativne, skupaj pa jih je bilo 20. »In zgodba se je nadaljevala tudi danes, ko je bila na vrsti za testiranje še manjša skupina šolnikov. Med 51 opravljenimi testi je bilo 11 pozitivnih (21,6 %). Vsem so nato opravili še PCR test.« 

Pojasnili so še, da so na testiranju splošne populacije, kjer so izvedli še dodatnih 186 testov, potrdili pet novih primerov okužbe s sars-cov-2. Tudi te bodo potrdili s PCR testi, testiranje pa bodo predvidoma izvedli jutri.

Med šolniki so štiri pozitivne zaznali tudi v Idriji in tudi te so nato testirali še s PCR testi. Veliko dela so imeli tudi v Novi Gorici, o čemer smo že poročali. Od skupaj 275 testov jih je bilo sedem pozitivnih.

Tudi na Koroškem

Kot je že opoldne poročala Slovenska tiskovna agencija, so se s težavami srečali tudi na Ravnah na Koroškem, kjer so v ponedeljek ob 182 opravljenih hitrih testih potrdili 12 primerov okužbe. Po navodilih Nacionalnega inštituta za javno zdravje so jih sedem naknadno preverili s PCR testi, vsi pa so bili negativni. Po navedbah direktorja Zdravstvenega doma Ravne na Koroškem Stanislava Pušnika je bil pri njih v zadnjih dneh to sicer prvi primer lažno pozitivnih testov.