V vrsti čakajo, da bodo lahko služili kruh

FOTO in VIDEO: Po Sloveniji so se vile dolge kolone, to je bil razlog ...

S.R.
9. 2. 2021, 17.58
Posodobljeno: 9. 2. 2021, 21.10
Deli članek:

Mnoge, ki so v vrsti čakali, da bodo lahko služili kruh, so morali zavrniti, jutri bodo imeli novo priložnost.

Ervin Čurlič / regijski štab CZ za severno Primorsko
Testiranje v Novi Gorici.

Kot je znano, je na podlagi zadnjega odloka vlade "ponujanje in prodajanje blaga in storitev v okviru izjem, ki zahtevajo izvedbo testa, dovoljeno le pod pogojem, da zaposleni, ki izvajajo tovrstno ponudbo in prodajo blaga in storitev, enkrat tedensko opravijo testiranje."  V skladu s tem odlokom so se lahko že v soboto odprle vse prodajalne s površino do 400 kvadratnih metrov, in sicer ne glede na vrsto blaga. Obrtniki in trgovci so nemudoma pljunili v roke, množično testiranje s hitrimi testi je namreč potekalo že v preteklih dneh, a se je vsa sila dolgotrajnega zaprtja dejavnosti razkrila šele danes, na prvi delovni dan od začetka veljavnosti odloka. Na nekaterih lokacijah se vijejo dolge vrste ljudi, ki se želijo čim prej prebiti do težko pričakovanega negativnega rezultata, da lahko končno odidejo na delo.

Nepregledne množice

Kot je razvidno iz spodnjega posnetka slovenskega zvezdnika Omarja Naberja, ki je nastal na Vilharjevi ulici v Ljubljani, kjer v Vilharjevem podhodu brezplačno množično, tako imenovano "walk in" testiranje zagotavlja zdravstveni zavod Zdravje, se je po ulici vila nepregledna množica ljudi. Koliko jih je ostalo pred vrati, ni znano, a so se vrata ob 17. uri zaprla. Komur ni uspelo, bo moral počakati na jutrišnji dan, kot bo testiranje znova mogoče med 14. in 17. uro.

Gneča tudi druge po Sloveniji

O velikanskem zanimanju, ki presega njihove kapacitete, poročajo tudi iz Nove Gorice. Kot so nam pojasnili v regionalnem štabu Civilne zaščite za severno Primorsko, je ekipa Zdravstvenega doma Nova Gorica teste opravljala v popoldanskem terminu med 14. in 18. uro. Naval je bil prevelik, čakajočih na odvzem brisa, ki so tja prispeli peš ali z vozilom, pa je bilo preprosto preveč, "zato so morali člani civilne zaščite že veliko pred načrtovanim koncem jemanja brisov številne zainteresirane zavrniti in jih povabiti na testiranje jutri dopoldan med 9. in 13. uro."

Zaradi vel števila dnevnih migrantov, ki bodo za prestop meje z Avstrijo od jutri naprej vsak teden potrebovali test z negativnim izvidom, je bila po poročanju TV Slovenija velika gneča tudi na Koroškem. Velike težave imajo zlasti v Zdravstvenem domu Slovenj Gradec, kjer so v dveh dneh testirali skoraj 500 ljudi in so po lastnih besedah na robu zmogljivosti.

Težave že v preteklih dnevih

V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) in Trgovinski zbornici Slovenije (TZS) so po poročanju STA sicer že opozorili, da so nekatera podjetja v zadnjih dneh pri dostopu do testiranj na novi koronavirus naletela na težave. Po navedbah OZS se zaradi težav z razpoložljivostjo testov nekateri zaposleni niso mogli testirati, zato njihovi delodajalci niso mogli zagnati dejavnosti. Povpraševanje po testih je ogromno, zato je podobne težave pričakovati tudi v prihodnje, so prepričani.

Tudi v TZS so navedli, da je za podjetja največjo oviro predstavljal dostop do izvajalcev testiranj, saj so morali testiranja opraviti v neugodnem času, to je ob koncu tedna in na praznik, je še poročal STA. "Za podjetja je ključno, da dobijo pravočasno informacijo o tem, katere korake morajo narediti v primeru novih obveznosti, da se lahko organizirajo na čim bolj racionalen način - tudi glede na lokacijo, kjer poslujejo," so poudarili.