Pojasnilo

Nabava in kakovost testov ni v pristojnosti NIJZ, prav tako ne testiranja

J.P./STA
9. 2. 2021, 17.01
Posodobljeno: 9. 2. 2021, 17.05
Deli članek:

Epidemiologi poudarjajo, da je uporaba hitrih antigenskih testov med epidemijo, tudi pri asimptomatskih osebah, smiselna.

STA
Nacionalni inštitut za javno zdravje

Nacionalni inštitut za zdravje (NIJZ) ni pristojen za nabavo in kakovost testov, prav tako ni pristojen za organizacijo in izvedbo testiranj, so ob nekaterih napačnih razumevanjih glede vloge inštituta pojasnili na NIJZ. 

Priporoča jo tudi Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC), saj laboratoriji ne morejo opraviti toliko PCR testov, kot bi bilo treba. "Uporaba teh testov je smiselna, če so testi kakovostni in ustrezajo predpisanim standardom občutljivosti in specifičnosti," so še zapisali v sporočilu za javnost.

Z javnozdravstvenega vidika so hitri antigenski testi izjemno pomemben doprinos obstoječim kapacitetam testiranja v Sloveniji. Čim širša dostopnost do hitrega in ponavljajočega testiranja s takojšnjim rezultatom je po navedbah NIJZ edini način, s katerim lahko hitro identificiramo in iz populacije začasno izoliramo okužene osebe in tako preprečimo prenos okužbe.

Kot so dodali, s hitrimi antigenskimi testi identificiramo ravno tiste najbolj kužne, torej malo pred pojavom znakov okužbe in pet dni po pojavu prvih simptomov, ki imajo po navadi blage simptome in imajo največji potencial za prenos okužbe. Brez testiranja bi nadaljevali njihove normalne socialne interakcije, delo in nezavedno prenašali virus, so še opozorili.