Nezanesljivi

Z zanesljivimi testi "povozili" tudi pozitivne v Brežicah, spet zaznana nenavadna gruča

G.G.
9. 2. 2021, 10.51
Posodobljeno: 9. 2. 2021, 15.28
Deli članek:

Že včeraj smo poročali o primerih lažnih pozitivnih izvidih na hitrih testih na Ajdovskem. Podobne nevšečnosti so se dogajale tudi v Brežicah.

Bobo
Fotografija je simbolična

V Brežicah so včeraj na hitrem testiranju za koronavirus odkrili 22 pozitivnih primerov. Po navodilih epidemiologov so pri asimptomatskih primerih opravili dodaten PCR test. 19 jih je bilo negativnih, pri enem so potrdili okužbo, na dva rezultata pa še čakajo, so poročali na Televiziji Slovenija.

V Zdravstvenem domu Ajdovščina so danes dopoldne opravili testiranje s hitrimi testi za manjšo skupino zaposlenih v vzgoji in izobraževanju. Odvzeli so 51 brisov in pri 11 je bil izvid pozitiven. 21,6 odstotni delež pozitivnih je znak za alarm, zato bodo verjetno tudi te morali preveriti z bolj zanesljivo molekularno metodo. Že včeraj se je 20 pozitivnih primerov na hitrih testih izkazalo za lažno pozitivne. PCR metoda jih je zaznala kot negativne. To »strogo znanstveno« sploh ni možno. Kot je razložilprofesor na Fakulteti za farmacijo Borut Štrukelj, so PCR testi bolj občutljivi kot hitri testi, zato lahko iz negativnega hitrega nastane le pozitiven PCR, ne pa obratno. V teh primerih lažnih pozitivnih gre torej za drugo težavo, napako pri testu ali pri njegovi izvedbi.

Hitri testi se niso izkazali za natančne niti v Dobravljah na Ajdovskem. Delež pozitivnih je bil ob 526 testih in 20 pozitivnih kar 17-odstoten. Ker je bil odstotek na tej točki izjemno visok, je epidemiologinja vse s pozitivnim testom, vključno z osmimi z odvzemnega mesta v Ajdovščini, napotila še na PCR test. Rezultati PCR testov so v nedeljo zvečer nato pokazali, da je šlo za lažno pozitivne rezultate.

Direktor Zdravstvenega doma Ajdovščina Egon Stopar je za STA povedal, da je ista ekipa hitre teste danes opravljala na vseh lokacijah v ajdovski in vipavski občini, do velikega odstopanja pa je prišlo le v Dobravljah. Stopar je prepričan, da bi morali pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) razmisliti o kakovosti uporabljenih hitrih testov.