nič lažjega

Ivanka in mož sta ob delu v Beli hiši zaslužila še 640 milijonov dolarjev

R.T.
9. 2. 2021, 09.35
Posodobljeno: 9. 2. 2021, 09.36
Deli članek:

Za delo v Beli hiši nista prejemala plačila, a obogatila sta se s svojimi zasebnimi posli.

Profimedia
Ivanka Trump

Ivanka Trump in Jared Kushner, hči in zet nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa, nista nikoli pozabila omeniti, da za svoje delo v Beli hiši, kjer sta bila zaposlena med Donaldovim predsedovanjem, nista prejemala plačila. Kljub temu, sta se v tem času obogatila za več kot pol milijarde ameriških dolarjev, kaže analize neprofitne organizacije Citizens for Responsibility and Ethics in Washington.

Center vsega njunega dohodka so bili hoteli Trump v Washingtonu, kjer ima Ivanka velik lastniški delež. Prav tako je dosti zaslužila s svojo novo blagovno znamko Ivanka, ki jo je ustanovila leta 2018. Po večerji s kitajskim predsednikom Xijem Jinpingom v Trumpovi rezidenci Mar-a-Lago na Floridi leta 2017 je s kitajskimi oblastmi sklenila več kot 20 pogodb za prodajo njene blagovne znamke.

Reuters
Jared Kushner, Trumpov zet in svetovalec.

Njen mož Jared Kushner je največ premoženja ustvaril s z nepremičninskim podjetjem Cadre, ki ga upravljata skupaj z mlajšim bratom Joshuo. Podjetje je dobilo več subvencij iz vladnega programa Opportunity Zones, kjer je glavno vlogo igrala prav Ivanka. Velik del Jaredovega premoženja je sicer pisan na podjetje, ki je registrirano na Britanskih deviških otokih, ki mnogimk bogatašem služijo kot davčna oaza.

Vsaj 24 milijonov ameriških dolarjev je slavni par sicer zaslužil v zadnjem letu Trumpovega predsedovanja. S premoženjem sta si med drugim privoščila igrišča za golf na indonezijskem otoku Bali ter v arabskem Dubaju, zgradila sta tudi nov hotel v New Yorku.