Trumpovi

Kako sta razvajeni Jared in samostojna Ivanka zavzela vrh Bele hiše

R.T.
12. 3. 2019, 09.46
Posodobljeno: 12. 3. 2019, 10.26
Deli članek:

Oportunizem, zagledanost vase in skrb za lastne interese so lastnosti zakoncev Kushner-Trump, piše znana novinarka v novi knjigi o enem izmed najslavnejših zakonskih parov, ki jo je napisala po pogovorih z več kot 200 ljudmi, ki tako ali drugače poznajo slavni par.

Reuters
Prve čestitke po izvolitvi.

Prva hči Združenih držav Amerike Ivanka Trump in njen mož Jared Kushner polnita naslovnice časopisov že vsaj od izvolitve Donalda Trumpa dalje. Hitro sta se zavihtela na sam vrh. Ivanka je tako pri zgodnjih 35 letih postala svetovalka najvplivnejšemu svetovnemu voditelju. Nase je prevzela odgovornost za porodniške in družinske dopuste, predvsem pa uživa v predstavljanju očeta v tujini.

Jared se je po drugi strani pri skoraj rosnih 36 letih začel ukvarjati z najbrž najbolj zapletenim konfliktom na Zemlji – odnosi med Izraelom in Palestino. V njegovi domeni je tudi mir na Bližnjem vzhodu v splošnem.

Reuters
Saudijski princ Mohamed bin Salman in Trumpov zet Jared Kushner sta razvila tesno prijateljstvo.

Ivanka in Jared sta brez dvoma najbolj politično aktivna izmed razišrjene Trumpove družine. Ivankina starejša brata Donald in Eric sta namreč prevzela očetove posle, mlajša sestra Tiffany pa naj bi bila popolnoma nezainteresirana za sodelovanje z očetom in družino, prav tako naj ne bi delila njihovih političnih prepričanj.

Odgovor na vprašanje kako sta se ravno Jared in Ivanka zavihtela na visoke položaje v Beli hiši, kjer dostopata do zaupnih dokumentov, do katerih je dostop prepovedan celo ministrov, razkriva novinarka Vicky Ward v novi knjigi Kushner, Inc.

»Gospo Trump in gospoda Kushnerja oriše kot dva otroka, ki sta ju izoblikovala dominantna očeta. Eden je bil preveč vpleten v sinovo odraščanje, drugi preveč odsoten iz hčerkinega življenja. Oba sta nato priplezala do pozicij moči tako, da sta ignorirala protokol in pravila, kjer je to le bilo mogoče,« je pisanje novinarke povzel ameriški časnik The New York Times.

Profimedia
Mnogi jima zavidajo njun položaj v družbi.

Ward v knjigi namreč piše, da je bil Jaredov oče vpleten v vsak korak njegovega sina. Med šolanjem na univerzi Harvard naj bi tako Kushner starejši spremljal vsak korak njegovega sina in naslednika. Ker sam ni bil prisoten na univerzi je to zanj delal njegov poslovni partner, ki je bil Jaredu fizično bližje.

Ivanka pa je imela čisto drugo zgodbo. Njen oče se zanjo ni kaj preveč menil. Anekdota pravi, da naj bi osamljena Ivanka kar sama prišla na informativni dan njene bodoče srednje šole Choate Rosemary Hall v zvezni državi Connecticut.

Profimedia
Ivanka in Jared se z družino odpravljata na predsedniško letalo Air Force.

Zloraba predsedniškega letala

Ivanka ni bila zadovoljna s prav vsakim letalom. Potovati je namreč vedno želela z letalom iz predsedniške flote Air Force, tudi ko to ni bilo nujno in, ko letala ni uporabljal njen oče. A to je s protokolom onemogočeno. Air Force lahko namreč uporabljajo le predsednik in njegovi ministri, Jared in Ivanka pa, kljub visoki poziciji v Beli hiši nista ne eno, ne drugo.

To jima je jasno dal vedeti tudi nekdanji ameriški zunanji minister oziroma državni sekretar Rex Tillerson, ki je Ivankine zahteve za let s predsedniškimi letali zavračal kot po tekočem traku. Tillersona je Trump odpustil marca 2018.

Profimedia
Jared in Ivanka sta dobra prijatelja s finačnim ministrom Stevenom Mnuchinom.

Iznajdljiva Ivanka, ki je morala zase poskrbeti sama že od malega, pa je našla pot tudi do izpolnitve te želje. Z možem sta tako, ko sta želela kam odpotovati, s sabo povabila finančnega ministra Stevena Mnuchina, ki je sicer tudi sam predsedniška letala uporabljal za zasebne potrebe. Ker je Mnuchin, ki se je povabilom predsednikove hčere in zeta z veseljem odzval, minister v Trumpovi vladi, sta Ivanka in Jared tako prišla do svojega elitnega letala, kljub temu da do njega sama nista upravičena. Strošek poleta z letali Air Force sicer stane približno 25.000 ameriških dolarjev na uro uporabe.

Jared in Ivanka sta se spoznala leta 2005 in poročila leta 2009. Ob poroki je Ivanka prevzela Jaredovo vero in se spreobrnila iz prezbiterjanskega protestantizma v ortodoksno judovstvo. Imata tri otroke. Sedemletno hčerko ter dva sinova, stara tri in pet let.