Vdor v sistem

Zastrupiti je nameraval vodno zajetje, ki oskrbuje 15.000 ljudi

B.K.
9. 2. 2021, 08.51
Posodobljeno: 9. 2. 2021, 08.56
Deli članek:

Nepridpirav je pridobil nepooblaščen dostop in skušal zastrupiti vodo.

Igor Napast
Fotografija je simbolična.

Ameriške oblasti preiskujejo kibernetski napad na čistilno napravo v mestu Florida City, na skrajnem jugu istoimenske ameriške zvezne države. Neznani napadlaec je v vodno zajetje hotel zliti nevarne količine jedke tekočine in tako zastrupiti vodo za približno 15.000 prebivalcev mesta.

Napadalec je s pomočjo spletne aplikacije za oddaljeni dostop, ki jo za vzdrževanje uporabljajo delavci, vdrl v elektronski sistem čistilne naprave. Nato je na daljavo zvišal nivoje natrijevega hidroksida, lužne snovi, ki se uporablja za uravnavanje kislosti vode. Nivoje je zvišal za več kot 100-krat, s čimer bi pitno vodo lahko spremenil v nevarno, jedko tekočino.

K sreči je vdor pravočasno opazil nadzornik, ki je takrat bil na delu. Ko je zagledal, kako se kurzor miške samodejno premika po zaslonu in nevarno viša nivoje natrijevega hidroksida, je izklopil program in nivoje lužne snovi vrnil na normalo.

Mestne oblasti so zaradi incidenta onemogočile oddaljeni dostop do sistema v čistilni napravi, o varnostni luknji pa so obvestile tudi okoliška mesta. Tovrstne naprave za obdelovanje vode so sicer lahka tarča hekerjev, saj zaradi slabega financiranja delujejo na zastareli programski opremi, v katero ni težko vdreti. Podobno velja tudi za lokalna električna omrežja in nekatere druge nujne storitve.

Kdo je stal za napadom še ni znano, preiskovalci pa ne izključujejo niti hekerjev, ki bi jih sponzorirale Združenim državam Amerike nenaklonjene države.