Tragedija pod goro Nanda Devi

FOTO: Število pogrešanih vse višje, reševalci prodrli 150 metrov v tunel

S.R.
8. 2. 2021, 21.16
Posodobljeno: 8. 2. 2021, 21.20
Deli članek:

Indijski reševalci so celoten ponedeljek iskali pogrešane v tragediji, ki je v nedeljo udarila ob vznožjem gore Nanda Devi, s katere se je odlomil večji kos ledenika. Po zadnjih infomracijah je umrlo najmanj 19 oseb.

Profimedia
Reševanje delavcev, ki naj bi bili ujeti v tunelu.

Se je pa od zadnjih poročil povečalo število pogrešanih v odročnem kraju indijske zvezne države Uttarakhand. Teh naj bi bilo kar preko 200. Večinoma gre za delavce, zaposlene na hidroelektrarnah, ki sta se znašli na udaru silovitega sunka vode, skalovja in prahu.

Reuters
Reševanje delavcev, ki naj bi bili ujeti v tunelu.

Nekaj več pojasnil o vzroku tragedije so po poročanju tiskovne agencije Reuters zdaj podali tudi strokovnjaki, ki so danes preiskovali in proučevali območje ledenika. Po navedbah Mohda Farooqa Azama, profesorja glaciologije in hidrologije na indijskem tehnološkem inštitutu v Indoreju, se je glede na zadnje ugotovitve ledenik prelomil, ko se je pod njim nabrala voda. Strokovnjaki menijo, da je svoje prispevalo močno sneženje prejšnji teden, zato je možno, da se je sneg začel taliti, kar je sprožilo plaz.

Profimedia
Reševanje delavcev, ki naj bi bili ujeti v tunelu.

Reševalci se sicer še vedno prebijajo v 2,5 kilometra dolg tunel pri eni od hitroelektrarn, v katerem naj bi bilo ujetih približno 30 delavcev. Po navedbah policijskega načelnika Ashoka Kumarja so uspeli prodreti približno 150 metrov v tunel, a jim delo močno otežujejo naplavine in plundra. Z delavci jim sicer še vedno ni uspelo vzpostaviti stika, na lokacijo pa so prepeljali tudi težko mehanizacijo in reševalne pse.

Reuters
Reševanje delavcev, ki naj bi bili ujeti v tunelu.