korupcija v zdravstvu

Obtoženi zdravniki "pod mizo" prejemali denar za protiusluge pri nabavi medicinskega materiala

M.R.
9. 2. 2021, 20.10
Deli članek:

Na okrožnem sodišču bodo v sredo in četrtek v eni največjih korupcijskih afer v zdravstvu pri nas zaključno besedo dobili obtoženi zdravniki in njihovi zagovorniki. Tožilstvo sicer za vse terja zapor in prepoved opravljanja poklica.

STA
Obtoženi zdravniki Miodrag Vlaović (trenutno izločen iz postopka), Rok Vengust in Vane Antolič.

Na zatožni klopi sedijo zdravniki Vane Antolič, Rok Vengust, Samo Karl Fokter, Robert Janez Cirman in nekdanji komercialist v družbi Emporio Medical Darko Žafran.

Miodraga Vlaovića, upokojenega travmatologa iz celjske bolnišnice, pa je sodišče zaradi zdravstvenih težav začasno izločilo iz postopka. Tožilstvo je v zaključnih besedah za obtožene zdravnike, ki jim očita nedovoljeno sprejemanje daril, poleg zapornih in stranskih denarnih kazni ter odvzema prejete nedovoljene nagrade predlagalo tudi začasno prepoved opravljanja zdravniškega poklica.

Predlagane kazni: do 3 leta in pol zapora

Tožilec Iztok Krumpak je za nekdanjega predstojnika ortopedske klinike ljubljanskega kliničnega centra Vaneta Antoliča predlagal eno leto in osem mesecev zapora, deset tisoč evrov stranske denarne kazni, pa tudi, da se Društvu za razvoj ortopedije odvzame nedovoljeno prejeta nagrada v vrednosti 20 tisoč evrov.

Za vodjo oddelka za kirurgijo hrbtenice na ljubljanski ortopedski kliniki Roka Vengusta je Krumpak predlagal dve leti in šest mesecev zapora, 15 tisoč evrov stranske denarne kazni in odvzem sprejete nagrade v vrednosti 32 tisoč evrov.

Za nekdanjega vodjo ortopedije v celjski bolnišnici Sama Karla Fokterja je tožilec predlagal enotno kazen leto in šest mesecev zapora (poleg korupcije je obtožen uničenja poslovnih listin), šest tisoč evrov stranske denarne kazni in odvzem sprejete nagrade v vrednosti 6100 evrov.

Najdaljšo zaporno kazen, tri leta in šest mesecev zapora, tožilstvo predlaga za ortopeda iz Valdoltre Roberta Janeza Cirmana. Poleg tega Krumpak zahteva še plačilo 20 tisoč evrov stranske denarne kazni in odvzem denarne nagrade v vrednosti 53 tisoč evrov. Zanj je tožilstvo predlagalo tudi dve leti prepovedi opravljanja zdravniškega poklica, za preostale obtožene zdravnike pa eno leto.

Za nekdanjega komercialista podjetja Emporio Medical Darka Žafrana, obtoženega nedovoljenega dajanja daril, tožilstvo predlaga dve leti zapora in 9600 evrov stranske denarne kazni.

Zajetna obtožnica na račun zdravnikov

Ključni očitek v 500 strani dolgi obtožnici je, da je več zdravnikov in drugih zaposlenih v nekaterih zdravstvenih zavodih na svoje bančne račune doma in v tujini prejemalo denar, v nekaterih primerih tudi gotovino, za protiuslugo pa so še naprej naročali medicinski material pri določenem dobavitelju. V središču afere se je znašlo podjetje Emporio Medical, o katerem je tožilstvo prepričano, da je dajalo darila zdravnikom, ti pa naj bi za protiuslugo še naprej naročali medicinski material pri določenem dobavitelju.