Odprtje šol in vrtcev

Ministrstvo bo spremljalo, kako se bo obneslo vračanje v šole

B.K./STA
25. 1. 2021, 19.44
Posodobljeno: 25. 1. 2021, 20.10
Deli članek:

Stanje bodo še preverjali.

STA
Simona Kustec

Po tem, ko je premier Janez Janša še na seji Državnega zbora sredi dneva dejal, da je še odprto vprašanje, ali se bo del učencev v torek dejansko vrnil v šolske klopi, predšolski otroci pa v vrtce, in sicer zaradi odkritja angleškega seva novega koronavirusa, je kasneje obveljalo mnenje epidemiologov Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje, da naj vlada ostane pri prvotnem načrtu, da se torej v torek najmlajši vračajo v vrtce, učenci prve triade pa v šole.

Šole in vrtci so po oceni ministrice za izobraževanje, znanost in šport Simone Kustec dobro pripravljeni na ponovno odprtje. Danes so se zaposleni še testirali, tako da se v torek največja možna večina zdravo in varno vrača na delovna mesta, je ministrica dejala v popoldanski izjavi za STA.

Ob tem je opozorila, da mora biti vlada zelo previdna in pozorna na vse položaje, ki se velikokrat spreminjajo iz ure v uro. Tako bodo od torka na ministrstvu skupaj z zdravstvom spremljali, kako se bo vračanje v šole in vrtce obneslo. Tako bodo dobili informacijo iz prve roke.

Ministrica je tudi komentirala očitke šolskega sindikata Sviz o zmedi glede testiranja učiteljev. Kot je pojasnila, je bila v petek sprejeta posebna odredba, ki jo je podpisal minister, pristojen za zdravje, in na podlagi katere je bilo danes izvedeno testiranje zaposlenih v vzgoji in izobraževanju. Po uredbi se morajo sicer zaposleni testirati 24 ur pred začetkom neposrednega dela z otroki, nato pa vsakih sedem dni.

O akciji, s katero zunajparlamentarna Stranka piratov Slovenije zbira podpise pod peticijo za njen odstop, pa je ministrica dejala, da razume stiske in različne poglede. "Sem pozorna nanje. Jih tehtamo. Morate pa razumeti, da na koncu vedno sprejmemo odločitev, ki je v tistem trenutku najbolj optimalna za to, da se lahko na varen način izvaja vzgojno-izobraževalni proces v tem zelo zahtevnem času," je dejala. Zaveda pa se, da rešitve niso pogodu vsem, a ocenjuje, da so ustrezne.