Dobra novica

NIJZ in svetovalna skupina še vedno podpirata vračanje 1. triade v OŠ in polno delovanje vrtcev

J.P./STA
25. 1. 2021, 16.57
Posodobljeno: 25. 1. 2021, 17.54
Deli članek:

Predsednik vlade Janez Janša je dobil mnenje MIZŠ, NIJZ in svetovalne skupine o morebitnem odprtju šol in vrtcev.

Bobo
Vse kaže, da šole in vrtci spet odpirajo svoja vrata.

Epidemiologi Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in svetovalna skupina za covid-19 pri ministrstvu za zdravje po oceni novega položaja zaradi odkritja angleške različice novega koronavirusa še vedno podpirajo odprtje prvega triletja osnovnih šol in polno delovanje vrtcev v devetih regijah, je na Twitterju zapisal premier Janez Janša.

Zadnji trenutki negotovosti

Na NIJZ so še napovedali, da bodo epidemiološko sliko v vzgojno-izobraževalni zavodih in celotni populaciji še naprej skrbno spremljali, ob znakih naglega poslabšanja pa bodo predlagali nadaljnje ukrepe.

Ta je na današnji seji v državnem zboru, na kateri je odgovarjal na poslanska vprašanja, potrdil, da je odprtje šol še vedno pod vprašajem. "Ne vemo še, ali se bo pouk v šolah v torek zares začel," je dejal ter pojasnil, da je to vprašanje odprto zaradi angleškega seva koronavirusa, ki se je pojavil v Sloveniji.

Ob 16. uri je dobil mnenje ministrice za izobraževanje, znanost in šport Simone Kustec, direktorja NIJZ Milana Kreka in vodje svetovalne skupine Bojane Beović. Ti še vedno podpirajo vračanje 1. traide v osnovne šole in polno delovanje vrtec.

Množično testiranje

"Pomagajmo učiteljem in vzgojiteljem, da bo delo varno," je še pozval predsednik vlade.

Pred torkovim odpiranjem šol in polnega delovanja vrtcev danes po državi sicer poteka množično testiranje s hitrimi testi za zaposlene na področju vzgoje in izobraževanja.

Pripravljeni

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je danes podalo stališče, da so osnovne šole in vrtci pripravljeni na izvajanje vzgojno-izobraževalnega procesa po modelu C. Glede odpiranja v torek pa bo ministrstvo sledilo strokovnim odločitvam ministrstva za zdravje in pristojnih strokovnih zdravstvenih služb.