dobro pripravljeni

Simona Kustec o testiranju zaposlenih, vračanju otrok v šole in morebitnem testiranju šolarjev

A.S.
25. 1. 2021, 09.00
Posodobljeno: 25. 1. 2021, 09.26
Deli članek:

Danes so v oddaji Dobro jutro na TV Slovenija gostili ministrico za izobraževanje, znanost in šport Simono Kustec, ki je spregovorila o jutrišnjem vračanju prve triade v šole in današnjem testiranju zaposlenih.

STA
Ministrica Simona Kustec

Otroci se v šole vračajo po modelu C, ki ga ministrica imenuje tudi model mehurčka. To pomeni, da se otroci iz različnih razredov med seboj ne bodo mešali, imeli bodo enega učitelja oziroma učiteljico, v razredih bo dodatno poskrbljeno za varnost (prezračevanje, distanca, higiena rok, ...). Vsaka šola je pripravila svoje protokole vračanja ter pravila in usmeritve že posredovala staršem in otrokom. Ministrica verjame, da so zelo dobro pripravljeni in da odštevajo ure do jutrišnjega dne.

"Velik zalogaj današnjega dne"

Na vprašanje, koliko učiteljev oziroma vzgojiteljev se ne bo odločilo za testiranje, Kustečeva ni imela natančnega odgovora. Dejala pa je, da na ministrstvu verjamejo in zaupajo učiteljem in ostalim zaposlenim, da bodo to testiranje opravili najprej zase in nato za druge, da vedo, da so zdravi in se takšni vračajo na delovno mesto. 

Izpostavila je, da so protokoli znani tudi v zvezi s testiranjem, pravila jasna, šole pa so v navezavi z zdravstvenimi ustanovami. "To bo velik zalogaj današnjega dne v celotni državi," je povedala ministrica, ki verjame, da bo vse potekalo dobro.

Testiranje učencev

V oddaji je bilo govora tudi o morebitnem testiranju učencev. "S kolegi v ostalih evropskih državah se srečujemo in skličemo na dnevni ravni in si izmenjujemo izkušnje, ocene, tisto, kar je dobro, tisto, kar mogoče ni bila najbolj posrečena ideja. V zvezi s tem sva se v petek pogovarjala z avstrijskim ministrom, kjer kot veste, se otroci v šole vračajo šele z 8. februarjem. Praktično jih že od sredine decembra fizično ni bilo v šolah. To varno, zdravo vrnitev predvidevajo tudi na način, da se bodo morali otroci testirati. Pogovarjala sva se o tem, na kakšen način, bo vse to skupaj izgledalo. To bodo relativno preprosti, neboleči testi, drugačni od običajnih, ki jih imamo za odrasle. Za vse otroke od desetega leta naprej bo obvezno, to bodo delali v obliki samotestiranja na začetku pouka in potem sporočili rezultat. Za otroke pred desetim letom pa bodo po lastni odločitvi samotestiranje doma izvedli starši," je pojasnila Kustečeva.

Ministrica se je dotaknila tudi testiranja študentov. Ker gre za polnoletne ljudi, iščejo način, kako bodo lahko testirali tudi njih.

Ker med nekaterimi starši morda obstajajo pomisleki o vračanju otrok v šole, je na vprašanje, ali je vrnitev šolarjev obvezna,  odgovorila: "Strokovna ocena o takšni obliki izobraževanja, ki smo jo prikazali, je tista, ki predstavlja pogoje tudi za to, da je šola - tudi vrtec - varno okolje. Iz tega vidika, naj pripeljejo svojega otroka v vrtec, šolo, pod pogojem, da je zdrav. To bodo naredili tudi vsi ostali, iz tega razloga se množično testirajo učitelji, vzgojitelji. V tem smislu naj ne bo strahu, pretirane bojazni, previdnost pa vsekakor ves čas. Če obstajajo objektivni razlogi, kar nekaj jih je, tudi zdravstvenih, ki so povezani s tem, da se otroci ne bi mogli vrniti, pa bodo v kontaktu s šolo dobili dodatna navodila ter se bodo še naprej izobraževali na daljavo". 

Ob tem je spomnila, da se tudi študenti, ki opravljajo nujne, obvezne laboratorijske vaje vračajo v fakultete, ki pa so po besedah Kustečeve na njihovo vrnitev dobro pripravljene. 

Slovenija z najdlje zaprtimi šolami v Evropi

Spregovorila je tudi o vladnem semaforju oziroma načrtu sproščanja protikoronskih ukrepov. "Mi smo celoten vzgojno-izobraževalni proces po tem semaforju premaknili za en nivo hitreje, kar pomeni, da bi se že v tem rumenem delu semaforja vrnili čisto vsi nazaj. Vsi ostali bi se v osnovne šole vrnili po oranžnem scenariju, ko bo situacija boljša ter zaključni letniki srednjih šol, potem pa v tistem rumenem delu še ostale skupine srednješolcev," je spomnila. 

Številni opozarjajo, da so bile pri nas najdlje zaprte šole v primerjavi z ostalimi evropskimi državami, Kustečeva pa ob tem trdi, da je Slovenija v zlati sredini. "Imeli smo najdlje zaprte sedaj v tem jesenskem obdobju epidemije, ampak v kosu. Ko pogledamo, koliko časa je tudi v ostalih članicah potekalo izobraževanje na daljavo, ali da celo v nekaterih državah ni potekalo nikakršno izobraževanje, potem vidimo, da smo več kot v zlati sredini. Nismo bili fizično v prostorih, bili pa smo zelo zelo dobro in uspešno na izobraževanju na daljavo," je dejala ministrica.