Rafale

Spor v Sredozemlju dobičkonosen za vojaško industrijo: Grki kupili francoske lovce

B.K./STA
25. 1. 2021, 18.01
Posodobljeno: 25. 1. 2021, 18.02
Deli članek:

Grški obrambni minister Nikos Panagiotpulos je danes v Atenah s francosko kolegico Florence Parly podpisal pogodbo o nakupu 18 francoskih bojnih letal tipa Rafale. Parlyjeva je ob tem napovedala še dodatno prodajo oborožitve Grčiji, med drugim tudi vojaške fregat.

Reuters
Francosko bojno letalo Dassault Rafale na letalskem mitingu v Singapurju.

Grški parlament je zeleno luč za ta veliki nakup francoskih bojnih letal prižgal šele prejšnji teden. Nakup dvanajstih rabljenih in šestih novih bojnih letal skupaj z oborožitvijo, strelivom in rezervnimi deli je vreden 2,3 milijarde evrov. Prvih šest letal naj bi Grčija dobila do konca leta.

Kot je danes v Atenah še izjavila Parlyjeva, je ta projekt dokaz strateškega partnerstva med državama. Na ta način pa Francija tudi podpira Grčijo v njenih sporih s Turčijo in pomaga Atenam, da ostajajo pomembna vojaška sila v vzhodnem Sredozemlju.

Turčija in Grčija sta se namreč lani poleti zapletli v hud spor zaradi turških raziskav nahajališč nafte in plina v vodah, ki jih ima Grčija za svoje, Turčija pa temu oporeka. Podobno je bilo tudi v odnosih med Turčijo in Ciprom.

Grčijo in Ciper je sicer pri njunih stališčih podprla celotna EU, še posebej pa Francija, ki se je nato še sama zapletla v dvostranski spor s Turčijo. Predsednika Emmanuel Macron in Recep Tayyip Erdogan sta si izmenjala več žaljivk.

Medtem so se sicer napetosti nekoliko pomirile. Danes pa se je v Istanbulu začel tudi že 61. krog pogajanj med Grčijo in Turčijo o morski meji. Po napovedih naj bi iskali tudi načine, kako pomiriti spor glede potencialnih nahajališč energentov v vzhodnem Sredozemskem morju.