Načrt vračanja otrok v šole

Znan datum, ko naj bi v šolskih klopeh sedeli prav vsi osnovnošolci

A.S./STA
29. 12. 2020, 20.55
Posodobljeno: 29. 12. 2020, 21.05
Deli članek:

Po načrtu, ki ga je pripravilo 12 ravnateljev v sodelovanju z ministrstvom za izobraževanje, bi se prihodnjo sredo, 6. januarja, v šole vrnili učenci prve triade, 13. januarja otroci do 5. razreda, še teden dni kasneje pa vsi ostali osnovnošolci, je poročal POP TV. A končno besedo o tem bo imela vlada, ki naj bi o tem odločala prav v sredo.

Bobo
Po poročanju POP TV so učitelji pripravljeni narediti vse, tudi izvesti pouk v turnusih, če bi s tem omogočili vrnitev otrok v šole (fotografija je simbolična).

Kot poroča televizija, je 12 ravnateljev z ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ), na današnjem sestanku pripravilo načrt za začetek postopnega odpiranja šol, ki predvideva, da bi v prvih dveh tednih po novem letu v razrede uvedli vse osnovnošolce.

Načrt predvideva datume, ki se jih je že omenjalo: prihodnji teden po torku bi se v šolo vrnili otroci s posebnimi potrebami, že v sredo bi se v šolske klopi vrnili učenci prvega triletja, teden kasneje, predvidoma v ponedeljek, 11. januarja, ali sredo, 13. januarja, bi se v šolske klopi vrnili še otroci do 5. razreda. Še teden kasneje bi se po načrtu v šole vrnili tudi ostali osnovnošolci, sta poročala POP TV in spletni Večer.

"Novost je v tem, da se v šole ne bodo vračali v ponedeljek. Da se dobro pripravimo, bo postopnost potekala ob sredah. V prvem tednu po novem letu bi v šolo prišla prva triada, v naslednjem letu bi jo dopolnili s 4. in 5. razredom, teden pozneje pa še tretja triada," je za POP TV povedal ravnatelj ljubljanske Osnovne šole Prežihov Voranc Marjan Gorup.

Pri tem ravnatelj opozarja, da svoje mnenje o tem načrtu podati še Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Po njegovih besedah je cilj, da bi se v šolske klopi vrnili vsi učenci, ker "je zdaj psihološka slika otrok, ki so zelo dolgo časa delali od doma, zelo slaba".

Pripravljeni tudi na izvedbo pouka v turnusih

Po poročanju POP TV so učitelji pripravljeni narediti vse, tudi izvesti pouk v turnusih, če bi s tem omogočili vrnitev otrok v šole. Se jim pa zdijo nekatere trenutne zahteve NIJZ neizvedljive. Kot primer so izpostavili priporočilo o 1,5 metra razdalje med učenci, za katerega predlagajo, da se ukine in nadomesti z dikcijo "na čim večjo razdaljo med učenci v razredu".

V precej večji negotovosti so po poročanju POP TV vrtci. Na ministrico za izobraževanje Simono Kustec so danes naslovili odprto pismo, ker ne vedo, kaj načrtuje od prihodnjega tedna dalje.