poleti v normalo?

Andrej Trampuž: Maske bomo verjetno morali nositi do konca leta 2021

A.S.
29. 12. 2020, 19.28
Posodobljeno: 29. 12. 2020, 20.15
Deli članek:

Se bomo poleti vrnili v normalo?

Profimedia
Kot kaže, maskam še ne bomo kmalu pomahali v slovo.

Slovenski infektolog Andrej Trampuž, ki dela v berlinski bolnišnici Charite, je za hrvaško televizijo N1 povedal, kdaj bi se življenje, ki nam ga kroji koronavirus, lahko vrnilo v normalo.

"To, da imamo cepivo in da smo začeli s cepljenjem po celotni Evropi, je ena najboljših vesti z medicinskega, socialnega in ekonomskega stališča. Lahko se nadejamo, da bomo v poletnih mesecih nazaj dobili normalnost in svobodo, ki smo jo imeli prej ", je dejal Trampuž.

Spregovoril je tudi o maskah, ki so postale del našega vsakdana. Prepričan je, da jih bomo verjetno morali nositi do konca leta 2021.  Dobra vest pa je, da najverjetneje ne bo več nezaželenega "lockdowna", to je popolne zaustavitve javnega življenja.

Števila še ne padajo

Zajem zaslonske slike
Dr. Andrej Trampuž

"Prva naloga sedaj je, da preprečimo smrti zaradi covida, zato začenjamo s cepljenjem starejših od 80 let. Situacija je tragična, bolnišnice so polne", je pojasnil ter dejal, da števila novookuženih in umrlih v Nemčiji in večjem delu Evrope še vedno ne padajo.

28. decembra je v Nemčiji umrlo več kot 800 bolnikov s koronavirusom, infektolog pa je izpostavil, da bo januarja še huje.  Prepričan je, da so slovenske, hrvaške in nemške oblasti zamudile pri odzivu na drugi val koronavirusa. "Vedeli smo, da bo drugi val prišel, politika pa tega ni vzela resno," je dejal.