Heroji furajo v pižamah

Lani največ vinjenih voznikov na pomurskih cestah

Tadeja Lepoša / Vestnik
29. 12. 2020, 20.58
Deli članek:

Pred dobrimi tremi leti je stekla akcija Heroji furajo v pižamah, s katero pobudniki iz Zavoda Vozim javnost aktivno ozaveščajo o nevarnosti vožnje pod vplivom alkohola. Njihova glavna ciljna skupina so mladi vozniki.

Profimedia
Letos je v šestih prometnih nesrečah na pomurskih cestah življenje izgubilo šest oseb, pri tem sta bila v dveh nesrečah povzročitelja pod vplivom alkohola.

Na letošnjem virtualnem srečanju so organizatorji predstavili spodbuden podatek, da se je med letoma 2015 in 2019 pri mladih voznikih, starih od 18 do 24 let, za 60 odstotkov zmanjšal delež smrti, ki so posledica prometnih nesreč, povzročenih pod vplivom alkohola. Zato se v letošnji akciji mladi športniki in umetniki zahvaljujejo mladim ter jih pozivajo, naj postanejo zgled drugim skupinam voznikov.

Kljub napredku vožnja pod vplivom alkohola na slovenskih cestah ostaja eden glavnih krivcev za nesreče s smrtnimi žrtvami. Lani je zaradi alkohola na cesti življenje izgubilo 33 ljudi, letos pa kljub vsem omejitvam ni veliko bolje, je dejala Vesna Marinko z direktorata za javno zdravje pri ministrstvu za zdravje. »Mladi so se v zadnjih letih na področju odgovorne vožnje močno izboljšali, kar pa žal pomeni, da najbolj problematično ciljno skupino, kar zadeva vožnjo pod vplivom alkohola, zdaj tvorijo posamezniki v starosti od 25 do 54 let.«

Kako je na pomurskih cestah

Tudi v Pomurju so največ nesreč pod vplivom alkohola povzročili starejši mladi in ljudje srednjih let. Andraž Murkovič iz Agencije RS za varnost prometa je pojasnil, da so bili od januarja 2019 do decembra 2020 pijani vozniki, stari od 25 do 34 let, odgovorni za 49 nesreč. Sledita skupini povzročiteljev v starosti 45–54 let (39) in 35–44 let (33). Vinjeni mladi vozniki pa so povzročili 28 nesreč, v eni je ena oseba umrla. Po besedah Srečka Šteinerja, samostojnega inšpektorja sektorja uniformirane policije Policijske uprave Murska Sobota, je bilo lani v Sloveniji 14.714, v Pomurju pa 1055 kršitev, povezanih z vožnjo pod vplivom alkohola. Letos je v šestih prometnih nesrečah življenje izgubilo šest oseb, pri tem sta bila v dveh prometnih nesrečah povzročitelja in en udeleženec pod vplivom alkohola. Skrb vzbujajoče je tudi, da Pomurje ostaja v slovenskem vrhu po številu prometnih nesreč zaradi alkoholiziranih povzročiteljev. »V Pomurju je bilo v zadnjem triletnem obdobju na deset tisoč prebivalcev povzročenih statistično 9,8 prometne nesreče, za malenkost slabši odstotek imajo le v obalno-kraški regiji,« je opozoril Murkovič.

Alkohol je družbeno vezivo

Mladi ugotavljajo, da je alkohol preveč družbeno sprejemljiv in preveč dostopen. Matic Kramberger, dijak ptujske gimnazije, je na srečanju poudaril, da je alkohol mladim še posebej dosegljiv na zabavah, k popivanju prispevata tudi vrstniški pritisk in slovenska mokra kultura. »Alkoholne pijače so družbeno vezivo in sestavni del praznovanj.« Kramberger zato poziva starše, naj so zgled otrokom in jih spodbujajo k nepitju alkohola. Tvegane oblike pitja med mladimi nekoliko upadajo, a ob tem velja poudariti, da so mladi edina starostna skupina, ki dosega ta upad. Maja Roškar z Nacionalnega inštituta za javno zdravje je še povedala, da okoli polovica prebivalcev vsaj enkrat na leto pije tako, da tvega škodljive posledice. Med mladimi pa jih vsaj enkrat letno tako pije 70 odstotkov. Po besedah Roškarjeve na uživanje alkohola močno vpliva epidemija, v obdobju zaprtja države uživamo manj alkohola. »To je mogoče pripisati omejeni dostopnosti alkohola in tudi znižanju dohodkov družine.«