Mihova ojstrica

Prvo koronavirusno vladno leto in shizofrena komunikacija

Mihael Korsika
29. 12. 2020, 20.06
Deli članek:

Novi koronavirus je praznoval svoj prvi rojstni dan. V prvem letu življenja je posegel v vse pore našega življenja približno tako silovito, kot si želi trenutna vlada pod vodstvom SDS spreminjati slovensko družbo.

Sašo Švigelj
Mihael Korsika

Čeprav je Zdravljica verjetno ena izmed najbolj miroljubnih državnih himn na svetu, nas strašijo pred posiljevalskimi brezdelnimi migranti, ki Slovencem jemljejo službe. Ne gre pozabiti, da delodajalci za določene poklicne profile zelo težko najdejo delavce, saj avtohtoni prebivalci niso pripravljeni opravljati težaškega ali umazanega dela za nekaj evrov na uro.

Slovenija je ena izmed najbolj gozdnatih držav na svetu, izmed razvitih držav so v tem pogledu pred nami le Švedska, Finska, Japonska in Južna Koreja, zato bi morali biti v prvi bojni liniji za ohranjanje okolja. Namesto tega nas želijo prepričati, da je človekov vpliv na globalno segrevanje le levičarska zarota.

Zakaj je Slovenija zeleni biser v središču Evrope? Tudi zaradi ozaveščenih prebivalcev, ki so prek civilnih iniciativ in nevladnih organizacij preprečili prenekateri za naravo škodljivi projekt. Gre za organizacije, ki so jim poleti zaostrili pogoje sodelovanja v postopkih pridobivanja gradbenih dovoljenj.

Čeprav je ob težkih preizkušnjah za posameznika in družbo, ki jih prinaša epidemija, še toliko bolj pomembna enotnost, nas poskušajo razdeliti, in ne poenotiti. Vedno več prebivalcev je sicer enotnih glede slabega dela vlade. Po zadnji raziskavi ima vlada rekordno nizko podporo, ta znaša le še dobrih 31 odstotkov, medtem ko je ne podpira že 58 odstotkov ljudi.

V času težkih preizkušenj je bistveno zaupanje oblasti do ljudstva in obratno, a je vlada s svojim shizofrenim komuniciranjem dosegla, da verjetno niti policisti niti inšpektorji ne vedo, kateri predpis danes velja, kaj šele prebivalci. To se je dobro pokazalo v času božiča, ko številni sploh niso vedeli, da je prehod regijske meje dovoljen le za obisk sorodnikov, in ne za nekajurni sproščujoči pobeg v naravo iz zapora domače regije. Namesto aplikacije Ostani zdrav bi morala vlada pripraviti aplikacijo Ostani obveščen.
Čeprav največja vladna stranka ter njen predsednik in premier poudarjata vladavino prava, ki je verjetno letos najbolj zlorabljena besedna zveza, se notranji minister iz SDS čudi temu, da objava odloka na spletnem čivkališču ni dovolj in da mora vlada svoje odloke objavljati v Uradnem listu.

Isti minister, ki je poleti nepreklicno odstopil, brezdušno prizna, da uveljavitev policijske ure očitno ni namenjena preprečevanju širjenja okužb z novim koronavirusom. Kako si drugače razlagati njegove besede, da vlada med božično-novoletnimi prazniki ne bo začasno ukinila policijske ure, ker bi na svoj račun prišli tisti, ki nagajajo oblasti. Gospod minister, vi ste tisti, ki nagajate oblasti, saj ima v Sloveniji po ustavi oblast ljudstvo.