Predbožično sproščanje

Vlada objavila spremembe odloka, v "dobrih" regijah na voljo oblačila in obutev, ne pa tudi pomerjanje

S.R.
14. 12. 2020, 09.55
Posodobljeno: 14. 12. 2020, 10.55
Deli članek:

Vlada je z včerajšnjo potezo, da bo predbožično sproščanje ukrepov v različnih regijah različno, razburila dobršen del javnosti vzhodno od Trojan oziroma v regijah, v katerih je epidemiološka slika še vedno zelo slaba.

Bobo
Fotografija je simbolična.

Kot smo že poročali, se je vlada včeraj odločila, da se nekatere dejavnosti od jutri naprej vendarle lahko znova zaženejo. S tem želi opravljanje dejavnosti na črno za štirimi stenami domov znova vrniti v bolj varna okolja, kjer bo spoštovanje ukrepov tudi lažje nadzorovati. Spremembe Odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji, ki začnejo veljati s torkom 15. decembra, je danes objavila tudi na spletišču vlade.

Kaj torej prinašajo spremembe: 

Kot rečeno, bo v vseh regijah dovoljeno delovanje cvetličarn, avtopralnic in kemičnih čistilnic. "Dovoljuje se tudi izvajanje higienske nege, razen dejavnosti salonov za nego telesa in dejavnosti piercinga, tetoviranja in podobnih postopkov," so zapisali ter dodali, da se "poleg bančnih in zavarovalniških storitev v vseh statističnih regijah sproščajo tudi druge finančne storitve." V vseh regijah se bo v omejenem obsegu sprostilo tudi izvajanje javnega prevoza potnikov.

V statističnih regijah Osrednjeslovenska, Goriška, Obalno-kraška in Gorenjska pa se zaradi boljše epidemiološke slike sproščajo tudi nekatere druge dejavnosti. V teh regijah se tako odslej dovoljuje:

  • prodaja oblačil in obutve v prodajalnah, ki v pretežni meri prodajajo živila, blago za osebno nego in čiščenje, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji, pri čemer pomerjanje oblačil in obutve ni dovoljeno;
  • odprtje prodajaln, ki v pretežni meri prodajajo oblačila in obutev, pri čemer pomerjanje oblačil in obutve ni dovoljeno; prodajaln, ki v pretežni meri prodajajo športno opremo in prodajaln z motornimi vozili.

Vlada ob tem opozarja, da je pri izvajanju vseh dejavnosti "potrebno dosledno upoštevanje navodil Nacionalnega inštituta za javno zdravje in določila ostalih odlokov ter higienska priporočila s strani ministrstva za zdravje."

Kot smo že poročali, se bo v teh statističnih regijah delno sprostila tudi omejitev gibanja med občinami. Gibanje bo tako omejeno na območje celotne regije, kjer imajo osebe prebivališča, in ne več na posamezno občino. A vlada to pogojuje s tem, da ima oseba na mobilnem telefonu naloženo in stalno aktivirano mobilno aplikacijo #OstaniZdrav.

Več pojasnil o prihajajočem sproščanju je pričakovati na današnji novinarski konferenci vlade, ki jo bo kot običajno vodil vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin.

Podaljšanje ukrepov na področju voznikov in vozil 

Vlada je z Odlokom o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev neposredno potrošnikom na področju voznikov in vozil v Republiki Sloveniji podaljšala ukrepe na področju voznikov in vozil. Ta začasna prepoved pa ne velja za izvajanje nalog tehničnih služb, strokovnih organizacij in pooblaščenih registracijskih organizacij s področja motornih vozil; redne in vmesne preglede cistern ter preglede vozil za izdajo certifikatov ADR o brezhibnosti vozil za prevoz nevarnega blaga; postopke in naloge v tahografskih delavnicah.

Vozniška dovoljenja

Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev neposredno potrošnikom na področju voznikov in vozil v Republiki Sloveniji je začel veljati 12. decembra 2020 in velja do vključno 18. decembra 2020.

Hkrati se do 28. februarja 2021 podaljšuje veljavnost vozniških dovoljenj, a le tistih, ki so oziroma bodo potekla v obdobju od 16. novembra 2020 do 18. decembra 2020 ter katerih imetniki "zaradi začasne prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev na področju voznikov in vozil v Republiki Sloveniji, niso mogli oziroma ne bodo mogli opraviti predpisanih obveznosti za podaljšanje veljavnosti vozniškega dovoljenja (program dodatnega usposabljanja za voznika začetnika)." Enako velja v primeru izkaznic o vozniških kvalifikacijah (redno usposabljanja za podaljšanje veljavnosti temeljnih kvalifikacij).

Do 28. februarja se podaljšuje tudi veljavnost teoretičnega dela vozniškega izpita, a le za tiste kandidate za voznike motornih vozil, ki jim je "veljavnost teoretičnega dela vozniškega izpita potekla oziroma jim poteče v obdobju od 16. novembra do 18. decembra 2020 ter zaradi začasne prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev na področju voznikov in vozil v Republiki Sloveniji niso mogli oziroma ne bodo mogli opraviti predpisanih obveznosti (praktični del vozniškega izpita)."