Med občinami le uporabniki aplikacije v najboljših regijah

Premier Janša sporočil podrobnosti: to vse bo odprto od torka!

C.E.
13. 12. 2020, 20.53
Posodobljeno: 13. 12. 2020, 23.12
Deli članek:

Frizerski saloni, cvetličarne, avtopralnice in kemične čistilnice bodo odprti povsod v Sloveniji. Prav tako bo v omejenem obsegu sproščen javni promet.

Vlada Republike Slovenije
Janez Janša in Matej Tonin na današnjem posvetu.
Na četrtkovi seji bo vlada obravnavala najnovejše epidemiološke podatke ter v skladu s splošnimi smernicami EU določila režim omejitev v času božiča in novoletnih praznikov.

Premier Janez Janša je prvi sporočil podrobnosti predbožičnih omilitev ukrepov. Nekateri bodo omejeni le na epidemiološko najboljše statistične regije, in sicer osrednjeslovensko, goriško, obalno-kraško in gorenjsko. V teh se v omejenem obsegu odpirajo trgovine z obleko, obutvijo, športno opremo ter avtosaloni.

Sledi zanimiv ukrep. V zgoraj naštetih regijah bo od torka do vključno 23. decembra odpravljena omejitev gibanja na občino. Gibanje je tako omejeno na območje celotne regije (ni pa dovoljeno med "boljšimi" regijami), kjer imajo osebe prebivališča in ne več na posamezno občino.

Toda, pozor. Le za uporabnike aplikacije #ostanizdrav. Če se bo vmes epidemiološko stanje spremenilo, poslabšalo, se lahko ukrepi spremenijo. Vlada bo dnevno spremljala obremenjenost zdravstvenega sistema ter sedem dnevno povprečje okužb po statističnih regijah, "zaradi česar lahko v skladu z načrtom sproščanja oziroma zaostrovanja ukrepov v naslednjih dneh po posamičnih regijah prihaja do sprememb", je zapisal predsednik vlade.

V gondolo ena oseba ali člani istega gospodinjstva

Infrastrukturni minister Jernej Vrtovec je dodatno sporočil, da bo s krožno kabinskimi žičnicami, vlečnicami in sedežnicami dovoljen prevoz za največ eno osebo ali člane istega gospodinjstva.

V gospodarstvu so s sproščanjem ukrepom zadovoljni, a pričakujejo nadaljnje odpiranje. Predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Branko Meh je za Delo izrazil prepričanje, da bo odprtje vplivalo pozitivno, ker ne bo več vzroka za delo na črno. "Obrtniki in podjetniki bodo upoštevali stroge varnostne ukrepe, saj si tudi zaradi visokih kazni nihče ne bo upal kršiti predpisov," je dejal. Pričakoval je sicer odprtje trgovin po vsej državi.

Tudi generalna direktorica Gospodarske zbornice Slovenije Sonja Šmuc je pozdravila sprostitev določenih dejavnosti, "ki po eni strani ne pomenijo bistveno večjega epidemiološkega tveganja in rešujejo konkretne težave potrošnikov". Ocenila je, da bi sicer lahko sprostili tudi nekatere druge sorodne dejavnosti.