podnebne spremembe

Udarili sta se Greta in Jacinda

B.K.
14. 12. 2020, 09.37
Posodobljeno: 14. 12. 2020, 09.45
Deli članek:

Novozelandska premierka je odgovorila na očitek švedske podnebne aktivistke.

Reuters/Profimedia
Jacinda Ardern in Greta Thhunberg.

Novozelandska premierka Jacinda Ardern je odgovorila na nedavni očitek švedske podnebne aktivistke Grete Thunberg, ki je na Twitterju poobjavila članek, ki novozelandski vladi očita, da bo do leta 2025 toplogredne izpuste zmanjšala le za en odstotek. Napore novozelandske vlade je ob tem označila za "tako imenovano razglasitev nujne pomoči podnebju".

Profimedia
Greta Thunberg

"Če bi to bil cilj katerekoli vlade, bi to bilo vredno kritike," je v odgovor mladi Švedinji dejala Ardernova. A je ob tem poudarila, da informacije v članku niso resnične. "To niso naši končni cilji. To ni celota naših načrtov glede podnebnih sprememb," je dejala.

Članek, ki ga je delila Thunbergova, namreč govori le o tistih izpustih, ki jih bo vlada zmanjšala pri sebi. Želijo namreč "voditi z zgledom", zato je Ardernova prejšnji teden dejala, da bo vlada odslej lahko za službena vozila nabavljala le električna ali hibridna vozila, da bodo floto vladnih vozil sčasoma zmanjšali za 20 odstotkov in da bodo zamenjali 200 peči na premog, ki še vedno delujejo v nekaterih vladnih stavbah.

Reuters
Novozelandska premierka Jacinda Ardern.

Ob tem se je vlada zavezala, da bo do leta 2050 Nova Zelandija postala ogljično nevtralna država.

Ardernova je dejala, da bi Thunbergova morala narediti malce več raziskave, preden je delila objavo, a je hkrati prepričana, da je pozivanje k akciji na področju podnebja v vsakem primeru dobro.