dodatna pojasnila pričakovati danes

Gibanje med občinami v štirih regijah? Le pod tem pogojem ...

A.S./STA
14. 12. 2020, 07.03
Posodobljeno: 14. 12. 2020, 07.28
Deli članek:

Trenutni protikoronski ukrepi veljajo še danes, saj je vlada v nedeljo za torek napovedala njihovo začasno delno omilitev.

Bobo
Policijska kontrola na občinskih mejah.

Do 23. decembra bo med drugim v omejenem obsegu sproščen javni potniški promet, odpirajo se frizerski saloni, cvetličarne, avtopralnice in čistilnice. Dodatna pojasnila o omilitvah in odzive nanje je pričakovati danes.

V osrednjeslovenski, goriški, obalno-kraški in gorenjski statistični regiji bo uporabnikom aplikacije #Ostanizdrav od torka do 23. decembra dovoljeno gibanje zunaj občine prebivališča. V teh regijah se odpirajo tudi trgovine z obleko, obutvijo in športno opremo ter avtosaloni.

Javni potniški promet se bo izvajal skladno s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje, kar med drugim pomeni največ polovično zapolnitev kapacitet vozila. S krožno kabinskimi žičnicami, vlečnicami in sedežnicami pa bo dovoljen prevoz za največ eno osebo ali člane istega gospodinjstva.

Profimedia
V štirih regijah bo uporabnikom aplikacije #Ostanizdrav od torka do 23. decembra dovoljeno gibanje zunaj občine prebivališča.

Kot je v nedeljo na Twitterju zapisal premier Janez Janša, vlada dnevno spremlja obremenjenost zdravstvenega sistema zaradi covida-19 in sedemdnevno povprečje okužb po statističnih regijah, zaradi česar lahko v skladu z načrtom sproščanja oziroma zaostrovanja ukrepov v naslednjih dneh po posamičnih regijah prihaja do sprememb v obe smeri.

Na četrtkovi seji bo obravnavala najnovejše epidemiološke podatke ter v skladu s splošnimi smernicami EU določila režim omejitev v času božiča in novoletnih praznikov, je dodal.