Pred nedeljsko odločitvijo

Jelko Kacin: Država se mora odločiti, ali bo omogočila, da dejavnosti delujejo na varen način, ali pa tvegamo, da se dogajajo po stanovanjih

C.E./STA
13. 12. 2020, 19.15
Posodobljeno: 13. 12. 2020, 19.24
Deli članek:

Ožja vladna ekipa na Brdu pri Kranju tuhta, kaj storiti glede epidemije koronavirusa. Kar bodo na dopisni seji odločili, bo stopilo že jutri v veljavo.

Vlada Republike Slovenije
Današnja razprava na Brdu pri Kranju. Premier Janša in minister za zdravje Gantar se posvetujeta s člani strokovne posvetovalne skupine za covid-19.

Iz gospodarstva je slišati vse glasnejše pozive, da je odprtje nekaterih dejavnosti ob upoštevanju zaščitnih ukrepov nujno, da se prepreči še večja gospodarska škoda in prepreči delo na črno. O nadaljnjih ukrepih so predstavniki vlade in gospodarstva razpravljali tudi na sobotnem posvetu na Brdu pri Kranju, ki se je zavlekel v noč. Včeraj so le podaljšali že veljavne ukrepe.

Pred odločitvijo je vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin povedal, da se "vlada odziva na stisko ljudi." "Velik del dejavnosti je v polju sive ekonomije, kjer varnostni standardi niso zagotovljeni v takem obsegu kot bi jih zahtevalo epidemiološko stanje. Zato se država preprosto mora odločiti, ali bo omogočila, da te dejavnosti delujejo na varen način, brez širjenja epidemije, ali pa tvegamo še naprej, da se neorganizirano, individualno, po stanovanjih, po garažah dogaja dejavnost, ki so ji mnogi priča v teh dneh," je dejal Kacin. 

Predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Branko Meh je lahko tudi zato optimističen. Po sestanku je povedal, da je vlada prisluhnila argumentom gospodarstva, zato pričakujejo, da bo v kratkem začela nekatere ukrepe postopno sproščati. "Govorili smo predvsem o regionalnem odpiranju frizerskih in masažnih salonov, cvetličarn ter trgovin s tekstilom," je dejal. Torej dejavnosti, v katerih je v prostoru le ena stranka. 

Tudi predsednik Gospodarske zbornice Slovenije Boštjan Gorjup je ocenil, da je vlada prisluhnila argumentom gospodarstva in bo v prihodnjih dneh začela nekatere ukrepe postopno sproščati.

Pogovori naj bi tekli tudi o delnem odprtju javnega prometa.