Pregled leta

Odmevnejši dogodki onkraj črke zakona

S.S.
13. 12. 2020, 14.48
Posodobljeno: 13. 12. 2020, 14.51
Deli članek:

Leto, ki se izteka, se je začelo z rehabilitacijo domobranskega generala, potem je znani slovenski igralec priznal, da je nekoliko prepisoval ... Najbolj brutalne zgodbe na področju črne kronike pa so letos izhajale iz družinskega zavetja.

STA
Septembra se je na prvi stopnji zaključilo sojenje v odmevni zadevi odrezana roka.

Rehabilitacija domobranca Rupnika

Januarja je vrhovno sodišče razveljavilo obsodbo zoper domobranskega generala Leona Rupnika, ki so ga na vojaškem sodišču zaradi izdaje in sodelovanja z okupatorjem leta 1946 obsodili na smrt. Sodišče je ugotovilo, da sodba zoper takrat 65-letnega generala v nekaterih točkah ni bila utemeljena. Zahtevo za varstvo zakonitosti je vložil eden od Rupnikovih potomcev.

Kobal priznal plagiatorstvo
Na celjskem okrožnem sodišču so Borisa Kobala, obtoženega plagiatorstva komedije Profesionalci espe, januarja obsodili na 15 mesecev pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo treh let. Kobal je po izreku sodbe dejal, da je v življenju storil veliko neumnosti, vendar je omenjeni plagiat največja neumnost. Obžaloval je, da je prizadel ljudi, za katere je menil, da so njegovi prijatelji. Pojasnil je tudi, da je bil plagiat v bistvu provokacija, ki jo je storil v hudi osebni stiski, depresiji, v kateri se je znašel leta 2016, ko se je ločil od soproge.

Aljoša Kravanja
Boris Kobal se je opravičil.

Radan pravnomočno oproščen

S pravnomočno oprostilno sodbo se je maja končalo sojenje zdravniku Ivanu Radanu. Radanu je tožilstvo sprva očitalo umore, in sicer šestih bolnikov. Potem so tožilci umaknili očitke za dva umora, naposled pa so tik pred koncem postopka umore prekvalificirali v uboje in zahtevali skupno 20 let zaporne kazni. Afera, ki je v javnost prišla v začetku januarja 2015, je tudi sprožila razprave o evtanaziji, a tudi odnesla nekatere vodilne v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana in na nevrološki kliniki, kjer je Radan nazadnje delal in kjer naj bi tudi storil očitane uboje.

Nepravnomočna »odrezana roka«

Septembra se je na prvi stopnji zaključilo sojenje v odmevni zadevi odrezana roka. Sodišče je Julijo Aldešič, Sebastiena Abramova in njegovega očeta Gorazda Colariča spoznalo za krive. Mamo Abramova, Tinko Huskić, pa je senat zaradi pomanjkanja dokazov oprostil. Obtožnica četverico bremeni več kaznivih dejanj, ki so jih storili iz koristoljubnosti, da bi z zavarovalniško goljufijo pridobili protipravno premoženjsko korist. Zgodba, ki se bere kot kakšen hollywoodski scenarij, je v javnosti odjeknila marca lani. Adlešičevo je Abramov življenjsko in nezgodno zavaroval pri petih zavarovalnicah. Če bi postala huda invalidka, bi ji pripadalo 1.217.950 evrov odškodnine. Dekletu so odrezano roko prišili nazaj v ljubljanskem kliničnem centru. Doma naj bi jo tiščala v zamrzovalnik, da bi ji odmrla, pri tem pa je upala, da bo vendarle dobila izplačano odškodnino. Roka ni odmrla, policija pa je ugotovila, da ni šlo za nesrečo, kot so poskušali prikazati vpleteni. Trdili so, da je na nesrečnico med žaganjem vej skočil nemški ovčar.

Trojni umor v Škocjanu

Junija je v vasici Škocjan pri Domžalah 24-letni Peter Gaspeti na domači kmetiji z nožem umoril 81-letno babico, 74-letnega dedka in 51-letnega strica, potem pa poklical policijo in se jim brez upiranja predal. V preteklosti ga policija še ni obravnavala, pa tudi sicer so o njem domačini vasice povedali zgolj najlepše. Da je izhajal iz verne družine, da je bil aktiven v župnišču, da je vedno pomagal domačim pri kmečkih opravilih ... Obtožnica za trojni umor je bila vložena novembra, sodni postopek pa se še ni začel.

Ženo zažgal iz maščevanja

V Mali Račni je 12. avgusta 47-letni Martin Zaviršek z bencinom polil svojo tri leta mlajšo ženo Natašo in prižgal ogenj. Opečeno žensko v hudih bolečinah, katere kriki so se slišali po vsej vasi, je našel njen sin, osumljeni pa je pobegnil, za njim so ostali le natikači. Stekla je obsežna iskalna akcija, v katero so bili vključeni vaščani, lokalni gasilci in policija s konji, droni in helikopterjem. Zavirška niso našli, v domačo vas je prišel po nekaj dneh, po roki je bil opečen, javil se je mami, pozneje pa se je mirno predal policiji. Motiv? Menda maščevanje. Zaviršek na sojenje čaka v priporu.

Dolenjski list
V čelnem trčenju pri Mirni Peči so en avto zajeli plameni, vsi štirje udeleženci pa so umrli na kraju nesreče, med njimi dva otroka.

V nesreči pri Mirni Peči štirje mrtvi
Enaindvajsetega avgusta se je na nekdanji hitri cesti med krajem Poljane pri Mirni Peči in Novim mestom pripetila huda prometna nesreča, v kateri so ugasnila štiri življenja. Osemintridesetletni voznik renaulta megane je vozil proti Novemu mestu, ko je nasproti pripeljala 56-letna voznica škode roomster. Trčenje je bilo tako silovito, da je renault megane, v katerem sta sedela tudi dva otroka, končal v plamenih. Vsi štirje udeleženci prometne nesreče so umrli na kraju dogodka.

Specialci ob vstopu našli štiri trupla

Sašo Švigelj / Svet24
Kraj zločina v Dolgem Brdu pri Ljubljani.

V začetku novembra je na Jančah pri Ljubljani 22-letnik ubil sestro, očeta in mamo ter si sodil sam. Kritičnega dne je okoli 21. ure na pomoč najprej poklicala 26-letnica in naznanila nasilno vedenje brata. Kmalu po tem je na interventno številko poklical še 22-letnik in povedal, da je pobil svojo družino in da je oborožen. Aktivirana je bila specialna enota, ki je ob vstopu v hišo naletela na štiri trupla, tudi storilca, ki si je sodil sam z lovsko puško svojega očeta. Pokojni morilec v preteklosti še ni bil obravnavan za kazniva dejanja, prav tako policija nima podatkov, da bi obstajal kakršenkoli spor znotraj družine.

Izkoriščal mrtvo mamo

Konec novembra so policisti v Savskem naselju po obvestilu svojcev, da pogrešajo 97-letnico, v enem od stanovanj na Majaronovi ulici odkrili njeno truplo. Zanjo je skrbel 67-letni sin Tone, ki pa je ostalim sorodnikom vrsto let onemogočal stike z mamo Klaro. Lagal jim je, da jih ona preprosto noče videti, bil pa je tudi pooblaščen in je dvigoval njeno pokojnino. Neuradno jo je sicer hranil v nepredušno zaprti sobi. Kdaj se bo začel sodni postopek za kaznivo dejanje skrunitve trupla, povzročitve smrti iz malomarnosti in goljufije, še ni znano.