Slovenija

V naslednjem protikoronskem paketu tudi pomoč za upokojence in verske uslužbence

C.E./STA
13. 12. 2020, 11.34
Posodobljeno: 13. 12. 2020, 11.41
Deli članek:

Na sobotnem posvetu na Brdu pri Kranju so govorili tudi o osnutku sedmega protikoronskega zakona.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Z ukrepi iz zakona se bo med drugim pomagalo socialno šibkim, zdravstvu, gasilcem in prevoznikom ter zagotovilo vse potrebno za množično cepljenje.

Upokojenci z najnižjimi pokojninami, to je do 714 evrov, naj bi skupaj z decembrsko pokojnino vnovič prejeli solidarnostni dodatek, kot so ga že spomladi. Tokrat je glede na osnutek zakona predviden v treh različnih višinah, to je 130, 230 in 300 evrov. Družinam z najnižjimi prejemki pa namerava država izplačati solidarnostni dodatek v višini 50 evrov na otroka.

Začenši z oktobrom se vrača mesečni temeljni dohodek za verske uslužbence, in sicer po 700 evrov na mesec. Trajno naj bi se tudi izenačila višina izplačila prispevkov za socialno varnost verskih uslužbencev in samozaposlenih v kulturi.

Pri delnem kritju fiksnih stroškov podjetij, ki ga je uveljavil šesti protikoronski zakon, so predvidene spremembe v smeri hitrejšega prejema pomoči in večje dostopnosti. Podjetja bodo v primeru upada prihodkov za več kot 70 odstotkov lahko dobila povračilo teh stroškov do višine 2000 evrov mesečno na zaposlenega in ne zgolj 1000 evrov, kot je določeno zdaj. Vlada je našla rešitev tudi za tiste, ki zaradi investiranja ali novih zaposlitev ne dosegajo zahtevanega upada prihodkov.

Predvideni so med drugim še nekateri popravki veljavne protikoronske zakonodaje, med drugim delodajalcem pri uveljavljanju subvencioniranja čakanja na delo ne bo treba več dokazovati, da imajo poravnane vse dajatve. Se pa uvajajo kazni za predložitev lažne izjave pri uveljavljanju tega ukrepa