7,7 milijona evrov za izobraževanje direktorjev domov upokojencev

Ste kdaj želeli postati direktor doma upokojencev, pa niste vedeli, kako?

Luka Tetičkovič
13. 12. 2020, 07.10
Deli članek:

Pravijo, da je skrb za starejše dobičkonosen posel. Ampak kako zelo dobičkonosen in na kakšen način?

Pixabay
Direktorje javnih zavodov licencira kar zasebnik, in to ne kak inštitut, temveč kar d. o. o. (fotografija je simbolična)
Preden je dobil koncesijo, je bil državni sekretar
Franci Imperl je lastnik in ustanovitelj podjetja Firis Imperl, a njegova pot se je začela v devetdesetih, ko je bil državni sekretar na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve. Med javnimi funkcijami je opravljal tudi dolžnosti direktorja Centra za socialno delo Ljubljana Center. Zanimivo je, da ga najdemo tudi med ustanovitelji Socialne zbornice Slovenije – sedel je celo v njenem izvršnem odboru, kjer je zastopal interese zasebnikov v socialnovarstveni dejavnosti.

Mediaspeed
Franc Imperl

Ste si kdaj želeli postati direktor lokalnega doma za upokojence, a niste vedeli, kako to doseči? Praviloma gre za javne zavode, zato vas na pozicijo imenujejo svetniki zavoda. V svetih zavoda domov za starejše občane, katerih ustanovitelj je država, imajo večino svetniki, ki jih nastavi ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve. To svojim svetnikom napiše tudi soglasje, koga smejo imenovati za direktorja.

Predstavnike v svetu zavoda imajo tudi zaposleni, oskrbovanci in lokalna skupnost, ampak v takšnem številu, da je mogoče reči, da so zastopani, a hkrati ne dovolj, da bi imeli vpliv. Pri čemer je predstavnik lokalne skupnosti spet le politični kader.

Ni vsak direktor politični kader

Seveda ni vsak direktor doma starejših občanov (DSO) na ugledno in dobro plačano delovno mesto parkirani politični kader, a to velja za večino. Takšna je struktura svetov zavoda, tako ni posebej presenetljivo, da kot direktorji DSO končajo ljudje s člansko izkaznico te ali druge politične stranke. Prvi korak je torej: postanite član politične stranke in upajte, da bo ta na državnozborskih volitvah dobila dovolj glasov za vstop v koalicijo. Priporočljivo je, da je vaša politična stranka prisotna tudi na lokalni ravni, saj vam mora pozitivno mnenje podati tudi predstavnik lokalne skupnosti – a to na koncu ni ključnega pomena, saj se ministrstvo na to mnenje lahko tudi požvižga. Mnenje namreč ni soglasje.

Zakonodaja izobrazbene pogoje določa tako na široko, da je kot primerna izobrazba navedena celo teološka. Ne smete biti ravno inženir strojništva, a bo zadostovalo tudi, če imate univerzitetno izobrazbo upravne, pravne, pedagoške ali sociološke smeri. Naslednji korak je opravljeni strokovni izpit po zakonu o socialnem varstvu, ki ga opravite pri Socialni zbornici Slovenije (SZS).

Najzanimivejši med vsemi pa je gotovo tretji korak – opravljeni program za vodenje socialnovarstvenega zavoda, ki ga določi socialna zbornica v soglasju s Strokovnim svetom RS za splošno izobraževanje za direktorja. »Če kandidat nima opravljenega programa za vodenje, ga mora opraviti najkasneje v enem letu od začetka opravljanja nalog direktorja,« beremo med pogoji naključnega javnega razpisa za direktorja nekega DSO.

D. o. o., ki licencira direktorje javnih zavodov ...

Po tem dolgem uvodu smo prišli do srčike problema. To zadnje izobraževanje namreč opravlja kar družba z omejeno odgovornostjo, in to samo ena. Gre za podjetje Firis Imperl, ki ga je za to s sklepom leta 2006 pooblastila SZS. »Firis Imperl, d. o. o., izvaja šolo za direktorje v socialnem varstvu 26 let, od leta 1994. Nastala je v času, ko je bil še velik deficit vodstvenega znanja in prepoznavanja sodobnih trendov vodenja socialnovarstvene organizacije. Je eden od prvih tovrstnih programov v Evropi,« so nam pojasnili pri tem podjetju.

Država je tako »z novelo Zakona o socialnem varstvu (v 56. členu) opredelila, da mora imeti direktor socialnovarstvene organizacije opravljen program za vodenje socialnovarstvenega zavoda«. Omenjena novela je bila sprejeta leta 2006, istega leta je podjetje Firis Imperl dobilo še pečat SZS.

... in se za to financira iz javnih zavodov

»Direktor socialnovarstvenega zavoda mora po zakonu zaključiti izobraževanje v roku enega leta od nastopa funkcije. Drži, največkrat je plačnik ustanova, občasno je tudi kakšen samoplačnik,« v podjetju odgovarjajo na vprašanje, ali drži, da strošek tega izobraževanja praviloma nosi javni zavod.

Cena tovrstnega izobraževanja je 444,08 evra, so nam pojasnili na SZS, v sklopu tega pa poteka deset terminov. Strošek izobraževanja direktorja torej skupno 4440 evrov. Podjetje Firis Imperl je leta 2016 denimo ustvarilo 505 tisočakov prihodkov, je razbrati s portala Gvin. Vsa ta sredstva so bila ustvarjena v poslovanju z javnimi zavodi, če gre verjeti podatkom na portalu Erar, ki je leta 2016 zabeležil 520 tisočakov nakazil iz javnega sektorja na račun družbe Firis Imperl.

Portal Erar vodi tudi analitiko, kakšen delež prihodkov podjetja prihaja iz javnega sektorja. Delež državnih nakazil je v zadnjih 12 letih presegal sto odstotkov, samo v štirih letih je podjetje na trgu ustvarilo nekaj malega sredstev. Samo v računovodskem letu 2012 je delež državnih nakazil na račun podjetja padel na 86,2 odstotka.

»Koristniki naših izobraževalnih programov so v veliki večini ustanove, izvajalci javne službe na področju socialnega varstva. Med temi je okoli 80 odstotkov javnih zavodov, ostalo so predvsem zasebni domovi za starejše s koncesijo,« v Firis Imperl pojasnjujejo ta dejstva. Iz tega sledi tudi, da je direktorje, ki so si izobraževanje plačali iz lastnega žepa, mogoče prešteti na prste ene roke. Skupno so v omenjenem podjetju iz javnih sredstev prejeli kar 7,7 milijona evrov, odkar ta nakazila beleži portal Erar.

Mošnjiček so zanje najbolj razvezali v Domu upokojencev Ptuj, kjer so podjetju nakazali 36 tisočakov. Sledi Obalni dom upokojencev Koper, kjer so za izobraževenja dali slabih 27 tisočakov, tretje mesto pa zaseda Dom upokojencev Domžale, kjer so nakazali 23,6 tisočaka.

Štajerski tednik
Največ nakazil so v Firisu Imperl prejeli od Doma upokojencev Ptuj.

Po Firisu Imperl nov d. o. o.?

V podjetju Firis Imperl so nam še pojasnili, da jim je SZS na letni osnovi podaljševala licenco za izobraževanje. Ko se jim letošnja izteče, za novo ne nameravajo več zaprositi. »Z letom 2020 bo Firis Imperl, d. o. o., zaključil izvajanje tega programa, saj ne bo zaprosil za podaljšanje izvajanja. Vzporedno je nastal tudi interes Socialne zbornice Slovenije, da bi izvajanje tega programa prevzela ona,« so nam pojasnili v podjetju.

Vendar iz odgovora SZS sledi, da v podjetju Firis Imperl nimajo pravilnih informacij. Čeprav SZS že podeljuje strokovne izpite, se zdi, da nimajo nobene želje, da bi ta program izvajali sami, vsaj tako gre med vrsticami brati njihov odgovor: »Kdo bo program izvajal, še ni znano, ker postopek glede pridobitve soglasja še vedno poteka.«