Samo v boljših regijah?

Vse kaže, da bodo dovoljene določene storitvene dejavnosti

C.E./STA
12. 12. 2020, 20.00
Posodobljeno: 12. 12. 2020, 22.26
Deli članek:

Na Brdu pri Kranju po pogovorih poteka dopisna seja vlade, na kateri bo vlada odločila, kako bo v naslednjih dneh potekalo javno življenje v Sloveniji.

Vlada republike Slovenije
Na sestanku. Premier Janez Janša in minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek.

Skupina zdravstvenih strokovnjakov se glede na nespremenjeno slabe epidemiološke razmere nagiba k ohranitvi ukrepov, minister za zdravje Tomaž Gantar je pred dnevi omenjal celo zaprtje gospodarstva za 14 dni. Premier Janez Janša je včeraj že namignil, da zaprtje industrije ne pride v poštev. Na drugi strani je gospodarstvo, ki zahteva odprtje nekaterih dejavnosti. Tistih dejavnosti, ki lahko zagotovijo varno delo.

Po informacijah Televizije Slovenija bi lahko prišlo do sprostitve omejevalnih ukrepov za nekatere storitve, a le v regijah, kjer so epidemiološke razmere ugodnejše. Najbolj verjetno bo vlada sprostila storitvene dejavnosti v primerih, ki lahko zagotavljajo, da je v prostoru le ena stranka. To so na primer frizerski, kozmetični saloni in čistilnice, omenja se tudi odprtje trgovin z oblačili in čevlji. 

Po mnenju predsednika Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Branka Meha se razlik med regijami sicer ne bi smelo delati. »Mislim, da je izredno pomembno, da se v pred božično-novoletnim časom odprejo frizerski in kozmetični saloni, cvetličarne, pa tudi male trgovine z oblačili," je za Televizijo Slovenije dejal Meh.

Zagotovijo lahko še 100 dodatnih postelj

Direktorji zdravstvenih zavodov so vladno stran opozorili, da se lahko potrebe po bolnišnični obravnavi januarja zaradi drugih obolenj povečajo tudi za 30 odstotkov. Tako glede na trenutno epidemiološko stanje po njihovi oceni ni čas za sproščanje ukrepov, zaostrovanja pa tudi niso predlagali.

Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin medtem opozarja na morebitne rezerve pri organizaciji dela. "Regionalno sodelovanje je vzpostavljeno, nekateri se trudijo bolj, drugi manj, nekateri imajo več težav s kadri kot drugi, težave imajo posebej na obmejnem območju na severu države, kjer veliko medicinskih sester hodi na delo v Avstrijo," je v izjavi za medije povedal Kacin.

"Lahko zagotovimo recimo še 100 dodatnih postelj. Ampak to ne pomeni samo 100 dodatnih postelj, to pomeni še 100 hudo bolnih ljudi, več umrlih, več ljudi z dolgotrajnimi posledicami," pa je ob tem v izjavi za medije pred sestankom opozorila vodja strokovne posvetovalne skupine na ministrstvu za zdravje Bojana Beović.