Ekološko

Znižane subvencije za nakup električnih vozil! Tonin pa o »spodbujanju nakupa ekoloških vozil«

C.E.
12. 12. 2020, 19.02
Posodobljeno: 12. 12. 2020, 19.16
Deli članek:

Tvit obrambnega ministra Mateja Tonina o spodbujanju nakupa ekoloških vozil z manj izpusti je ob hkratnem znižanju subvencij za nakup električnih avtomobilov poskrbel za serijo komentarjev.

Reuters
Fotografija je simbolična

»Ne razumem. Za četrtino ste znižali subvencije za električne avtomobile? Kako je to spodbujanje nakupa ekoloških vozil?« se je pod Toninovim zapisom vprašal Denis Oštir, nekdanji novinar, ki se v zadnjih mesecih ukvarja s Hisensovo televizijsko platformo Vidaa. 

Kaj je zapisal Tonin? »Manj za državo, ceneje za državljane! Nakup novega in rabljenega vozila bo cenejši, postopek v celoti digitaliziran. Spodbujamo tudi nakup ekoloških vozil z manj izpusti«.

Eko sklad je pred dnevi znižal višino in delež spodbude za električna vozila, omejil pa tudi zgornje vrednosti vozila, ki je lahko sofinancirano.

Kot razlog za to so na Eko skladu navedli naraščanje obsega spodbud za ta ukrep v zadnjih letih, saj se število spodbujenih vozil vsako leto praktično podvoji, medtem ko se cene električnih vozil znižujejo.

S to razlago in spremembo pa se, kot kaže, strinja Žiga Turk, nekdanji minister v Janševi vladi in profesor na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo v Ljubljani. "Nimajo več stigme, da so precenjeni in da jih je treba stimulirati," je zapisal glede električnih vozil in subvencioniranje le teh.