kdo bo smučal, če smo omejeni na občine

Za koga se odpirajo slovenska smučišča?

Ž.K.
12. 12. 2020, 20.15
Deli članek:

Danes so zagnali žičniške naprave na Mariborskem Pohorju, že v četrtek je začela delovati ena naprava v Kranjski Gori. A kdo bo smučal, če ne smemo zapustiti občine?

STA
Redki smučarji v Kranjski Gori.
Ukrepi
Obratujejo lahko le proge, ki so dostopne z vlečnico ali odprto sedežnico. Maske so obvezne v čakalnih vrstah in med prevozom z žičnico. Med čakanjem mora biti poskrbljeno za primerno razdaljo. Tudi med prevozom z napravami mora biti poskrbljeno za ustrezno razdaljo.

Marsikateri ljubitelj smučanja se te dni ozira po pobeljenih vršacih in si želi, da bi vijugal po snežnih strminah. Kot kaže anketa, ki smo jo opravili na naši spletni strani, bi se kar 21 odstotkov Slovencev kljub epidemiji odpravilo na smučišča. Snega je dovolj, vreme se bo v naslednjih dneh še malce izboljšalo in skušnjava je velika. Da bo tistim, ki pogrešajo smuči in snežne deske, še huje, je poskrbela vlada, ki je žičničarjem dovolila zagnati naprave na smučiščih in progah, do katerih je mogoče dostopati v odprtih žičniških napravah, torej na vlečnicah in sedežnicah.

Kje je smuka na voljo

Kot smo zapisali že v uvodu, sta se za zagon naprav odločila le Kranjska Gora in Mariborsko Pohorje. Prav slednje smučišče pa lahko edino upa, da bo zagon tudi rentabilen, saj so ostala v največji meri odvisna od obiska, ki prihaja iz drugih občin oziroma držav, prehajanje med občinami pa glede na trenutne ukrepe vlade še ni dovoljeno. Smučišča in smučarji sicer upajo, da bi se lahko kaj spremenilo prav danes, ko naj bi vlada še enkrat ocenila ukrepe.

Snega dovolj

Na Mariborskem Pohorju so začeli zasneževati s snežnimi topovi že 20. novembra na Piskru, v zadnjih dneh pa je zapadlo veliko naravnega snega. Tako je na progah, ki jih bodo odprli, več kot dovolj snega za kakovostno smuko, ob tem pa iz veljavnih odlokov izhaja, da tako smučanje kot delovanje žičnic nista prepovedana. Izjema je za zdaj le krožna kabinska žičnica, ki trenutno še ne sme obratovati. Ob začetku sezone bodo smučišča na voljo med 9. in 16. uro, za obiskovalce pa bosta odprti blagajni na Bellevueju in spodnji postaji Piskra.

Kakšne so cene?

Najbolj zagnani smučarji bodo lahko do nadaljnjega na Pohorju smučali za 20 evrov na dan, vozovnice za mladino, študente in seniorje bodo na voljo po 15 evrov, otroci in invalidi pa bodo lahko smučali za deset evrov.  V Marpromu ob tem dodajajo, da bodo začetek sezone zaznamovali ukrepi za preprečevanje širjenja epidemije. V vrsti ob vstopu na sedežnice in med prevozom na njih bo ves čas obvezna uporaba ustrezne obrazne maske. Pri tem se bosta lahko na šestsedežnici Pisker naenkrat peljala največ dva potnika, na dvosedežnici Sleme pa en. Hkrati bodo smučarji morali v vrsti in med vožnjo na traku ves čas ohranjati ustrezno medsebojno razdaljo vsaj metra in pol.

Kranjska Gora

V Kranjski Gori so eno napravo zagnali že v četrtek, še nekaj naj bi jih v naslednjem tednu. Odprli so tudi nekaj hotelov, predvsem zaradi svetovnega prvenstva v poletih, ki ta konec tedna poteka v Planici. Da bi po več sušnih in milih zimah lahko končno gostili smučarske navdušence, si želijo tudi na drugih smučiščih in združenje žičničarjev je na NIJZ že naslovilo predlog za sprostitev vseh smučišč.

Kaj pa v tujini?

Nemška kanclerka Angela Merkel je na evropske države naslovila pobudo, da bi zaprli vsa smučišča. Italijani menijo, da bi morala smučišča ostati zaprta do 10. januarja, Švicarji so jih že odprli, Avstrijci, Finci in Švedi pa jih nameravajo odpreti ob upoštevanju zaščitnih ukrepov in brez spremljajoče gostinske dejavnosti odpreti.