5 pred 12

V Nemčiji posegajo po strožjih ukrepih

C.E./STA
13. 12. 2020, 14.31
Posodobljeno: 13. 12. 2020, 14.33
Deli članek:

V Nemčiji so dolgo poskušali s čim bolj normalnim življenjem, od srede pa bodo uvedli strožje omejitve.

Profimedia
München v soboto. V naslednjih dneh bodo ulice bolj prazne.

Dogovor o popolni ustavitvi javnega življenja je bil doseženem na današnjem kriznem srečanju kanclerke Angele Merkel z ministrskimi predsedniki 16 nemških zveznih dežel. V skladu z dogovorom bodo novi koronski ukrepi v veljavi do 10. januarja.

Dogovor med drugim predvideva zaprtje trgovin z nenujnim blagom, frizerskih salonov, šol in vrtcev, pa tudi poziv podjetjem, naj dovolijo delo od doma oziroma naj zaposlenim ponudijo podaljšane počitnice. Država bo pri tem razširila finančno pomoč podjetjem.

Delna ustavitev javnega življenja, ki je bila v veljavi od začetka novembra, po besedah Merklove ni zadostovala. Eksponentno rast novih okužb jim je za določen čas uspelo ustaviti, nato pa je znova prišlo do poslabšanja razmer, je še pojasnila in priznala, da bo zaostritev ukrepov vplivala na božično-novoletne praznike. 

Tudi ministrski predsednik Bavarske Markus Söder, čigar stranka CSU sodeluje v vladni koaliciji, je opozoril, da je koronavirus ušel izpod nadzora. "Položaj je dejansko 5 pred 12.," je dodal in pojasnil, da zaradi tega niso hoteli več delati stvari napol.

Po danes objavljenih podatkih nemškega inštituta Robert Koch so v zadnjem dnevu zabeležili 20.200 novih okužb z novim koronavirusom.