Zanimivosti

Že en dotik lahko premaga želodčne težave in zgago!

T.D.
13. 12. 2020, 18.19
Deli članek:

V prazničnih dneh pogosto pretiravamo s hrano in pijačo, telo pa se nad preveč obilja odzove z zgago – s praskajočim občutkom v požiralniku in pekočo bolečino v zgornjem delu trebuha.

Profimedia
Pekoč občutek zgage nastane zaradi kislega želodčnega soka, ki pride v stik s sluznico požiralnika.

Če vas pogosto pesti zgaga, si lahko pomagate sami z akupresuro. S pritiski na določene točke po telesu lahko zelo omilite pekočo bolečino. Nujno pa morate k zdravniku, če težave ne minejo v sedmih do 14 dneh. Zdravnika obiščete tudi, kadar je poleg zgage prisotno še boleče, oteženo požiranje trde ali tekoče hrane, ob nepojasnjenem hujšanju, če opazite črno blato ali če sta prisotna slabost ali bruhanje.

V grlu

Prva taka točka leži na spodnjem delu grla v veliki votlini. Udobno se namestite v sedeč ali polležeč položaj. Na točko pritisnite s konico kazalca, nato z njim krožite v smeri urnega kazalca. To delajte eno minuto.

Nad popkom

Druga akupresurna točka leži natanko na sredini med popkom in spodnjim robom prsnice. Tudi to masirate v udobnem sedečem ali polležečem položaju. Na točko pritisnite s kazalcem in zadržite, dokler ne začutite elektrizirane bolečine ali približno minuto. To krepi in harmonizira vranico in želodec ter omili bolečine.

Notranja stran zapestja

Ena akupresurna točka leži tudi na notranji strani zapestja, tri prste od začetka dlani med obema kitama. Gre za eno od 10 najpomembnejših akupresurnih točk na telesu, saj spodbuja vitalnost in pomirja. Pomirja želodec, pomaga pri blokadah hrane v črevesju, pri kolcanju in vseh bolečinah v zgornjem delu trebušne votline. Odpravlja tudi potovalno slabost. Udobno se usedite in na točko pritisnite s palcem. Pritisk zadržite približno minuto, nato vajo ponovite še na drugi roki.

Pod pogačico

Zadnja točka leži pod pokrčenim kolenom, natanko štiri prste pod pogačico in za širino palca stran od golenice. Masiranje te točke podpira procese v trebušni votlini, sprošča in daje moč. Sedite na tla, lahko pa tudi stojite, in nato s konico kazalca močno pritisnite na točko ter pod pritiskom masirajte v smeri urnega kazalca. Tako vztrajajte eno do tri minute, nato zamenjajte nogi.