Rožiči

Nekoč hrana revežev, ki danes velja za superživilo

Z.F.
13. 12. 2020, 16.25
Posodobljeno: 13. 12. 2020, 17.17
Deli članek:

Nedavno nas je obiskal prvi dobri mož Miklavž. Je tudi vas obdaril z rožiči ali smo vam pravkar uspeli prevrteti spomin nekaj let nazaj, v otroštvo? Če so rožiči nekoč veljali za hrano revežev, se danes po njih vse bolj posega.

Dreamstime
Danes je v uporabi predvsem rožičeva moka, ki velja za superživilo, z malo kalorijami.

Za rožiče ste že gotovo slišali, no, če ne zanje, pa zagotovo za rožičevo moko, ki jo danes lahko kupite v trgovinah z zdravo prehrano. V ljudski medicini rožiče uporabljajo proti prebavnim motnjam, driski in zgagi. Moka, pomešana s sončničnimi semeni in riževo moko, tvori naravni pripravek, ki koristi zdravljenju driske tudi pri manjših otrocih in pomaga pri zdravljenju razdraženega črevesja. Rožiči so sestavljeni iz beljakovin in vitaminov A, B, B2, B3, D ter vsebujejo škrob. Bogati so tudi z minerali, med katerimi prednjačijo fosfor, kalij, magnezij, cink in selen, ki pomaga ohranjati zdravo ščitnico, ter kalcij, ki skrbi za naše kosti. Nekoč so moko in pripravke iz rožičev uporabljali predvsem revni kmetje in reveži, ki so si z njihovo pomočjo vsaj malo nasitili lačne želodce. A kljub skromnim količinam so v svoje telo vnesli veliko koristnih hranilnih snovi, česar se še zavedali niso.

Kaj so rožiči?

Rožiči spadajo med stročnice in rastejo na istoimenskem drevesu. Uporabni so stroki, ki dozorijo predvidoma do konca septembra. V njih je sladka in popolnoma užitna pulpa oziroma bolje poznan rožičev sirup. V presnem stanju je njegova tekstura precej mehka in lepljiva ter morda spominja na karamelo. Le vonj je nekoliko bolj čokoladen in sladkast. Pri nas večinoma uporabljamo rožičevo moko, iz katere pogosto pripravljamo rožičevo potico. Prav ta pa je tista, ki vsebuje najmanj maščob od vseh in je bogata z balastnimi snovmi ter čreslovinami. A rožiči in njegovi pripravki so veliko več kot to. Rožiči so primerni za sladkorne bolnike, ki jih pestijo težave z migrenami, napadi tesnobe, nervoza in podobno. So naravno sladki, zato so odličen nadomestek tudi pri pripravi čokoladnih sladic. S tem se izognemo sladkorju.