Zanimivosti

Spoznajmo kulturo čaja in okrepimo svoje zdravje

Z.F.
13. 12. 2020, 16.01
Deli članek:

Kultura pitja čaja je stara že več tisoč let, izvira pa iz Azije. Čaje oziroma poparke so pripravljala tudi druga ljudstva, a z različnimi nameni.

Shutterstock
Fotografija je simbolična

Nekateri so verjeli, da bodo s čaji pregnali demone, zle misli, pomagali so si z njimi pri boleznih, slabem počutju, nespečnosti, a kulturo čaja smo na stari celini razvili precej pozno.

Slovenci (še) nimamo kulture pitja čaja

Čeprav se kultura čaja pri Slovencih še ni povsem razvila, velja v nekaterih drugih državah skoraj za nujen obred. Pri nas še zmeraj povabimo »na kavo«, pa čeprav srkamo čaj ali kaj drugega, prav tako si čaje najpogosteje privoščimo v hladnejšem delu leta in čez poletje nanje pogosto preprosto pozabimo. Pri nas čaj velja v prvi vrsti za napitek, ki zdravi in lajša tegobe.

Japonci imajo obred

Na Japonskem ne gre samo za kulturo pitja, temveč tudi umetnost priprave in pitja čaja, kar imenujejo čado. Čado vsebuje štiri glavna načela čajnega obreda, ki so wa (harmonija), kei (spoštovanje), sei (čistost), jaku (spokojnost). Gre torej za spiritualno izkušnjo, s katero sebi in vsem, s katerimi srkajo čaj, izkažejo pozornost, spoštovanje in naklonjenost.

Na Kitajskem velja za osvežitev ali pomoč

Že na Kitajskem se strežba čaja precej razlikuje od japonske različice. Praviloma čaj ponujajo pri obrokih, kjer služi za osvežitev, če ga postrežejo pred obredom, ali kot pomoč pri prebavi, če ga postrežejo po obredu. Kitajci so napitek iz čajnih listov sprva cenili kot zdravilo, šele v času dinastije Tang v sedmem stoletju so ga začeli ceniti tudi zaradi okusa. V osmem stoletju je kitajski učenjak in visoki uradnik Lu Yu prvi napisal obsežno delo z naslovom Chajing (čajna klasika), ki velja za prvo in temeljno delo o čaju, v katerem so obsežno opisani izvor čaja, orodje, metode pridelave in regije, kjer uspeva.

Rusi pijejo čaj z mlekom

V Rusiji je med najpopularnejšimi in najpogosteje uporabljenimi črni čaj, ki ga pri nas pogosto imenujemo tudi ruski čaj. Črni čaj je v nasprotju z zelenim in belim bolj aromatičen in posledično tudi bolj grenak. Zato ga po navadi pijejo z mlekom, ena glavnih potrebščin pa je samovar. To je vrč, v katerem čaj ostane vroč tudi do več ur.

Britanci imajo ritual

Britanci so ritual povzeli po dvoru, kjer je kultura pitja »čaja ob petih«. Tradicionalno v skodelico praviloma najprej natočijo mleko in šele nato čaj. Poleg pa postrežejo še drobne, slane in sladke prigrizke.

Od tradicije do zdravilnosti

Res na kratko smo uspeli orisati zgodovino oziroma zgolj kamenček v mozaiku, ki ga najdemo, kadar se lotimo opisovanja tradicije in kulture čajev. Mimogrede, ali ste vedeli, da obstaja več kot 1500 različnih vrst čajev, ki imajo zdravilno delovanje? Za vas smo izbrali 24 čajev, ki vam bodo v pomoč pri krepitvi imunskega sistema in ki odlično zavirajo vnetja ter prehladna obolenja.