Kaj izbrati

Novoletna jelka – umetna ali prava?

Z.F.
12. 12. 2020, 21.01
Deli članek:

Kljub sivini decembrskih dni si barve v življenje prinašamo z decembrskimi prazniki in običaji. Ste že postavili novoletno jelko? Kakšna bo, umetna ali naravna? Kaj je bolje izbrati?

Dreamstime
Pred nakupom pretehtajte, katera izbira je boljša in primernejša.

Umetna ali naravna? Vprašanje, ki si ga pred postavljanjem novoletne jelke zagotovo zastavi veliko ljudi. Težko bi izpostavili dobre oziroma slabe lastnosti ene in druge, saj je lepota prave božične jelke skoraj neprimerljiva s še tako lepo umetno. A kljub vsemu je dobro razmisliti o prednostih in slabostih ene ali druge, sploh če imate doma otroke ali hišne ljubljenčke.

Cene in dekoracija

Še preden se brezglavo odpravite po nakup novoletne jelke, je seveda smiselno preveriti cene in poskrbeti, da zaradi nakupa ne bo ogrožen družinski proračun. Mi smo preverili cene tako umetnih kot pravih drevesc. Res je, da bo pravo drevo ostalo zgolj do pomladi, ko ga bomo morali zavreči, medtem ko bo umetno drevesce našo dnevno sobo krasilo najverjetneje naslednjih nekaj 10 let. Za umetno drevesce boste odšteli od 12,95 evra pa vse do 499 evrov. Drevo, ki ga prodajajo za najnižjo ceno, je visoko 80 centimetrov in ima imitacijo borovih vejic, medtem ko boste za 499 evrov kupili novoletno jelko z že vgrajenimi LED-lučkami, visoko 210 centimetrov. Vmes najdemo še veliko barvnih različic, vse od črne do bele, takšne z imitacijo snega, borovimi vejicami, storži in še bi lahko naštevali. V isti trgovini boste za pravo nordijsko jelko, visoko od 125 do 175 centimetrov, odšteli 7,95 evra, medtem ko za velikost od 175 do 210 centimetrov zgolj 12,95 evra. Glede na ceno in pristnost je vsekakor dober nakup prava, glede na trajnost pa umetna. Presodite sami.

Otroci in živali

Če živite z majhnimi otroki ali imate hišne ljubljenčke, ki bi lahko novoletno smreko ali jelko podrli, je nedvomno boljša izbira umetno drevo. To je praviloma precej lažje pa tudi stabilnejše, prav tako ne bo opazne takšne škode kot pri pravem drevesu. Če si dom delite z mačkami, jim lahko naravno steblo drevesa predstavlja odlično mesto za igro, praskalnik ter mesto za brušenje krempljev, pa tudi steklene bučke so lahko precejšnja težava, saj jih dojemajo kot odlično igralno sredstvo. Zato nanje raje obesite skoraj neuničljive plastične okraske, ki jih boste brez strahu pobrali s tal in jih obesili nazaj na drevo.