POBOŽAJTE SVOJO DUŠO

Z drobnimi triki do več energije in dobre volje

T.D.
12. 12. 2020, 21.20
Deli članek:

Zoper zimsko melanholijo obstaja preprost recept: vzemite si dovolj časa za blagodejne obrede, ki še posebno prijajo v hladnem delu leta.

Profimedia
Poskrbite za notranje ravnovesje s povsem preprostim sredstvom – kopeljo.

Vroča čokolada, denimo, najbolj prija po tem, ko smo zunaj premagovali neprijazno vreme in mukoma končno prišli na toplo. In mar ni vonj po sveže pečenih cimetovih piškotih tako čudovit ravno zato, ker nam je pred tem v nos silil s smogom nasičeni hladni zrak?

Sprostitev na zofi

Kratki odmori na zofi polepšajo vsakdan. Pri tem pa je pomembno, da zares »odklopite«, torej ne razmišljajte o tem, kakšne obveznosti vas še čakajo. Najlažje se boste sprostili, če boste dali noge v višji položaj, zaprli oči in se osredotočili na dihanje. Globoki vdihi in izdihi pomirjajo živce in oskrbijo telo s kisikom.

Zimska pravljica v kadi

Poskrbite za notranje ravnovesje s povsem preprostim sredstvom – kopeljo. V kad, napolnjeno z vodo, vlijte 500 ml mleka, tri jedilne žlice mandljevega olja ter približno pol stekleničke izvlečka vanilje (ki ga uporabljate pri peki). Potopite se v to razkošje za 20 minut in kmalu boste popolnoma prerojeni. Ob pravi sproščujoči kopeli se prileže tudi dobra glasba, ki je lahko v kombinaciji z namakanjem in vonjavami pravi eliksir za obnavljanje energije. Poznavalci priporočajo glasbo z elementi naravnih zvokov.

Dreamstime
Vzemite si cel vikend za oddih, ko lahko berete ure in ure ter se potopite v povsem drug svet.

Rožno olje za razvajanje

Dehteče vonjave vas lahko ponesejo v višave. Favorit zime pa je vsekakor rožno olje. Nekaj kapljic ga kanite na vrat in zapestja in že boste dišali kot kraljica. Recept: 10 ml olja jojobe nalijte v majhno stekleničko, dodajte mu tri kapljice rožnega eteričnega olja in eno kapljico eteričnega olja pomaranče. Pred uporabo dobro pretresite.

Hrana za dobro voljo

Kaj storiti, kadar se zjutraj zbudite nataknjeni? Sezite po banani, kajti ta slastni sadež učinkuje kot porcija sončnih žarkov – izboljša razpoloženje in nas oskrbi z energijo. Vzrok je preprost: banane vsebujejo veliko sadnega sladkorja in hormon sreče serotonin. Zato vsak dan za dobro voljo pojejte vsaj pol banane. Brez slabe vesti posezite tudi po temni čokoladi, ta vsebuje veliko kakava in feniletilamine, ki sodelujejo pri nastanku hormona sreče, serotonina. Prav tako je polna flavonoidov, ki vplivajo na izboljšanje razpoloženja.

Nadoknadite branje

Med delovnim tednom je branje velikokrat zanemarjeno. Knjiga pride na vrsto šele zvečer, ko gre energija že h koncu, in pravzaprav ne dobi naše polne pozornosti. Vzemite si cel vikend za oddih, ko lahko berete ure in ure, ter se potopite v povsem drug svet. Z najljubšim toplim napitkom in udobno odejo ob strani.