ČAROBNI DECEMBER

Ustvarjalne urice za velike in male prstke

T.D.
13. 12. 2020, 10.31
Deli članek:

Ni ga bolj čarobnega meseca, kot je prav december. Ponujamo vam nekaj idej, kako skupaj z najmlajšimi pričarate praznično vzdušje tudi v svojem domu.

Profimedia
V prijetnem druženju boste uživali vsi, okraski, ki jih boste izdelali, pa bodo vaš dom in smrečico zagotovo krasili še leta.

Najlepši čas v letu izkoristite za druženje in ustvarjanje z otroki. Veseli december je kot naročen za igrarije in krašenje doma, zato k ustvarjalnim uricam povabite tudi otroke. V prijetnem druženju boste uživali vsi, okraski, ki jih boste izdelali, pa bodo vaš dom in smrečico zagotovo krasili še leta. Ponujamo nekaj izvirnih predlogov.

Šopek darilc

Za ta okrasek boste potrebovali obešalnik ali posušeno vejo, majhne škatlice ali kocke za igranje, ovojni papir, vrvico, škarje in lepilni trak. Izdelave se lotite takole: škatlice, lahko pa tudi kocke za igranje (otrokom seveda povejte, da jih bodo dobili nazaj takoj po božiču), ovijte v ovojni papir. Okrog njih zavežite dolgo vrvico in darilce privežite na spodnjo stranico obešalnika. Vrvice naj bodo različno dolge, da bodo ena darilca višje, druga pa nižje. Ko boste dobili lep šopek darilc, obešalnik obesite na vidno mesto.

Snežna krogla

Za snežno kroglo si pripravite steklen kozarec s pokrovom, bleščice in/ali umetni sneg, vodoodporno lepilo, dekorativni trak, glicerin, vodo (prekuhano in ohlajeno) in še vodoodporne figure. Izdelate pa jo takole: Zavrite vodo in počakajte, da se popolnoma ohladi. S kozarca odstranite vse nalepke in lepilo (pomagajte si z odstranjevalcem laka za nohte). Na zunanji rob pokrova nalepite dekorativni trak. Na notranjo stran pokrova nalepite figure in počakajte, da se lepilo posuši. Kozarec napolnite z vodo skoraj do vrha, primešajte eno čajno žličko glicerina in dodajte bleščice in/ali sneg. Notranji rob pokrova premažite z lepilom in pokrov privijte na kozarec. Pretresite in uživajte!

dreamstime
Naredite snežno kroglo, pretresite in uživajte!

Papirnata smrečica

Zanjo boste potrebovali le zelen papir, svinčnik in škarje. Tudi izdelava je precej preprosta: Na papir narišite dve smrečici in ju izrežite. Pri eni smrečici na sredini spodnjega dela naredite navpično zarezo skoraj do vrha smrečice, nato pa smrečico z zarezo poveznite čez drugi lik, da dobite tridimenzionalno smrečico. Namig: Na ta način lahko ustvarite cel gozd ter izdelate zasnežene smrečice ali jih okrasite kot prave božične smrečice (okraske lahko otroci narišejo ali izrežejo iz papirja ter nalepijo na smrečice).

Okraski iz filca

Potrebujete filc, koščke blaga, gumbe, nit, škarje, šivanko in vrvico. Dela se lotite takole: Iz filca izrežite obliko okraska (smrečica, zvezdica in drugo) ter jo obrobite z nitjo v kontrastni barvi. Iz koščka blaga izrežite manjšo obliko okraska in jo prišijte na sredino okraska. Za piko na i prišijte še manjši gumb. Na vrhu okraska s šivanko napeljite nit in okras.

Okraski iz umetne mase

Potrebovali boste maso Das, modelčke za piškote, tempere, čopič, zobotrebec ter vrvico. Postopek izdelave gre takole: Maso razvaljajte na debelino približno pol centimetra in z modelčki za piškote oblikujte okraske. Na vrh vsakega okraska z zobotrebcem naredite luknjico za vrvico, nato pa počakajte 24 ur, da se okraski posušijo. Ko bodo suhi, jih pobarvajte z barvami in spet počakajte, da se posušijo. Napeljite vrvico in jih obesite na drevesce.