50-milijonska Južna Koreja

Predsednik se je državljanom opravičil zaradi 1000 okužb na dan

C.E./STA
13. 12. 2020, 16.58
Posodobljeno: 13. 12. 2020, 17.01
Deli članek:

Iz Južne Koreje so danes poročali o še več okužbah s koronavirusom. Našteli so 1030 novih primerov, kar že drugi dan zapored predstavlja rekordno število okužb od začetka pandemije.

Profimedia
Redki ljudje na ulicah Seula.

Južna Koreja, ki so jo pogosto radi omenjali kot vzor spopadanja s pandemijo, se sedaj sooča s tretjim valom okužb. Žarišče okužb ostaja Seul s širšo okolico, zaradi česar se je predsednik države Moon Jae-in državljanom prek Facebooka opravičil, ker njegova administracija ni uspela obvladati zadnjega vala okužb. Moon je v soboto, ko so zabeležili 950 novih okužb, razmere opisal kot zelo težke.

Porast novih okužb beležijo kljub uvedbi strožjih ukrepov glede socialnega distanciranja, ki jih je vlada v začetku tedna uvedla na območju prestolnice.

Oblasti so v soboto tudi sporočile, da bodo morda primorani še zaostriti ukrepe, ki bi med drugim obsegali zaprtje šol, prepoved zbiranja več kot deset ljudi, delo v pisarnah pa bodo dovolili le bistvenim delavcem.

V Južni Koreji z okoli 52 milijonov prebivalcev so doslej po podatkih ameriške univerze Johnsa Hopkinsa potrdili 42.766 okužb z novim koronavirusom, umrlo je 580 bolnikov s covidom-19.