Dva tedna

Vlada odločila! Prihaja predbožična sprostitev nekaterih ukrepov

C.E.
13. 12. 2020, 19.50
Posodobljeno: 13. 12. 2020, 20.17
Deli članek:

Nekateri ukrepi bodo od 15. decembra do vključno 23. decembra sproščeni, je sporočila vlada.

Vlada Republike Slovenije
V nedeljo hitreje do odločitve na Brdu pri Kranju.

Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin je sporočil težko pričakovano novico. Vlada bo od torka omilila nekatere ukrepe za čas Božiča, torej do 23. decembra. Nekaj sprostitev bo veljalo v celotni državi, na primer javni promet, del pa štirih statističnih regijah z boljšimi epidemiološkimi razmerami. Po podatkih Covid-19 Sledilnika so štirje najboljše regije osrednjeslovenska, goriška, obalno-kraška in gorenjska.

Katere dejavnosti točno se bodo sprostile, še ni znano, je pa že včeraj bilo govora o frizerskih, kozmetičnih, masažnih salonih, trgovinah z obutvijo in tekstilom, cvetličarnami. 

Pred odločitvijo je Kacin povedal, da se "vlada odziva na stisko ljudi." "Velik del dejavnosti je v polju sive ekonomije, kjer varnostni standardi niso zagotovljeni v takem obsegu kot bi jih zahtevalo epidemiološko stanje. Zato se država preprosto mora odločiti, ali bo omogočila, da te dejavnosti delujejo na varen način, brez širjenja epidemije, ali pa tvegamo še naprej, da se neorganizirano, individualno, po stanovanjih, po garažah dogaja dejavnost, ki so ji mnogi priča v teh dneh," je dejal Kacin.

Predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Branko Meh je lahko tudi zato optimističen. Po sestanku je povedal, da je vlada prisluhnila argumentom gospodarstva, zato pričakujejo, da bo v kratkem začela nekatere ukrepe postopno sproščati. "Govorili smo predvsem o regionalnem odpiranju frizerskih in masažnih salonov, cvetličarn ter trgovin s tekstilom," je dejal. Torej dejavnosti, v katerih je v prostoru le ena stranka.