Nova napaka?

Sindikat Pergam omejevanje pravice do stavke dal v ustavno presojo

B.K./STA
4. 12. 2020, 11.37
Posodobljeno: 4. 12. 2020, 11.40
Deli članek:

V Pergamu so na ustavno sodišče naslovili zahtevo za ustavno presojo dela zakona o nalezljivih boleznih, ki omogoča omejitev pravice do stavke zdravstvenim delavcem, ter dveh členov na podlagi te zakonske določbe izdane odredbe o začasnih ukrepih na področju organizacije zdravstvene dejavnosti zaradi obvladovanja covida-19.

Bobo
Zdravstveni delavci med epidemijo ne smejo stavkati.

Kot so sporočili iz Pergama, je minister za zdravje z odredbo ne le omejil, temveč prepovedal pravico do stavke zdravstvenim delavcem in jim hkrati prepovedal koriščenje letnega dopusta in koriščenje presežka ur.

V Pergamu poudarjajo, da je pravica do stavke zdravstvenih delavcev in zdravstvenih sodelavcev omejena že v običajnih razmerah, z zakonom o zdravstveni dejavnosti. Zakon o nalezljivih boleznih pa po njihovi oceni ne daje nikakršnega okvira za nadaljnje omejevanje pravice do stavke, predvsem pa prepušča možnost omejevanja pravice do stavke podzakonskemu urejanju ministra. To je po prepričanju Pergama neskladno z ustavnim določilom, da je pravica do stavke lahko omejena le z zakonom, ki mora morebitne omejitve tudi jasno opredeliti, česar pa zakon o nalezljivih boleznih ne vsebuje.

Opozarjajo tudi, da tako ustava kot tudi zakon o nalezljivih boleznih omogočata zgolj omejitev pravice do stavke, ne pa tudi njeno prepoved, zato je minister z odredbo presegel tudi zakonsko pooblastilo. Pri tem je stavka prepovedana vsem zdravstvenim delavcem, ne glede na to, ali je njihovo delo kakorkoli povezano z epidemijo ali ne, zaradi česar je ukrep ministra po mnenju Pergama evidentno nesorazmeren.

Sporna tudi prepoved koriščenja dopusta

Sporna pa se jim zdi tudi prepoved koriščenja letnega dopusta in viška ur, saj gre po oceni Pergama pri tem za nesorazmeren in nenujen ukrep. Letni dopust se namreč že po splošnih pravilih koristi v dogovoru med delavcem in delodajalcem, upoštevaje tako potrebe delovnega procesa, kot tudi potrebe delavca za počitek in usklajevanje njegovih družinskih obveznosti, so zapisali.

"Splošna prepoved koriščenja letnega dopusta in viška ur zato ni nujna in sorazmerna, hkrati pa onemogoča koriščenje letnega dopusta ali viška ur tistim zdravstvenim delavcem, za katere tudi v času epidemije ni nobenega razloga na strani delovnega procesa, da ne bi mogli koristiti letnega dopusta kot temeljne pravice zaposlenih, ki izhaja tudi iz temeljnih aktov Združenih narodov in Mednarodne organizacije dela," so izpostavili v Pergamu.

Kot so še poudarili, so ministra za zdravje večkrat opozorili na neizvajanje zavez iz stavkovnega sporazuma iz leta 2018, kjer ena od nerealiziranih zavez ostaja sprejem standardov in normativov za zdravstvo. Opozorili so tudi na možnost stavke v zvezi s tem, a odziva s strani ministrstva še niso prejeli, so še zapisali.

Zahtevo za ustavno presojo 37. člena zakona o nalezljivih boleznih in dveh členov odredbe je na sodišče naslovila Konfederacija sindikatov Slovenije Pergam skupaj s Sindikati v zdravstvu Slovenije Pergam.