milijarder

Češki lastnik POP TV se je sestal z Janšo

B.K./STA
4. 12. 2020, 11.29
Posodobljeno: 4. 12. 2020, 11.33
Deli članek:

Češki milijarder Peter Kellner, katerega skupina PPF je od nedavnega lastnica Pro Plusa, se je po poročanju več medijev v četrtek mudil na obisku v Sloveniji. Na Brdu pri Kranju naj bi se sestal s predstavniki slovenske vlade, v prvi vrsti s premierjem Janezom Janšo. Vsebina pogovorov ni znana.

Profimedia
Najbogatejši Čeh Peter Kellner.

Po poročanju portala Necenzurirano je bilo Kellnerjevo zasebno letalo v četrtek popoldan nekaj ur parkirano na Letališču Jožeta Pučnika na Brniku. V tistem času naj bi Kellner po neuradnih informacijah sedel na sestanku s predstavniki slovenske vlade na Brdu pri Kranju, v prvi vrsti s premierjem Janšo.

Janša je bil prav v tistem času vabljen v DZ na sejo odbora za zunanjo politiko in evropske zadeve, ki je razpravljala o zunanjepolitičnih stališčih premiera, a je bil tam zunanji minister Anže Logar.

O čem naj bi govorila na četrtkovem sestanku, (za zdaj) ni znano. V kabinetu predsednika vlade so v četrtek za Necenzurirano dejali zgolj, da vprašanj ne komentirajo. Iz PPF pa so za portal sporočili, da srečanj Petra Kellnerja nikoli ne komentirajo.

PPF Group
Češka skupina PPF je v lasti najbogatejšega Čeha Petra Kellnerja.

Da se Janša želi sestati s Kellnerjem, se po navedbah portala Necenzurirano že nekaj časa govori v domačih diplomatskih krogih. Kellner je prek svojega holdinga PPF oktobra zaključil prevzem skupine CME, pod okriljem katere v Sloveniji deluje medijska družba Pro Plus, kamor sodita POP TV in Kanal A.

Kellner je družinsko sicer povezan tudi z lastnikom češkega EP Holdingom, ki vstopa v strateško partnerstvo z družbo SŽ-Tovorni promet. Lastnik EP Holdinga je namreč poslovnež Daniel Kretinsky, ki je poročen s hčerko Petra Kellnerja.

EP Holding sta sicer leta 2009 ustanovila PPF Holding in družba J&T Group, s katero naj bi bila vrsto let tesno poslovno povezana tako Kellner kot Kretinsky. Družba J&T Group je sicer tudi lastnica dobrih 13 odstotkov Petrola.

V javnosti se zdaj vrstijo ugibanja, na kakšnih pogovorih v Sloveniji naj bi bil Kellner. Po navedbah Večera naj bi zahteval, da je srečanje tajno, vabila naj bi namreč dlje časa odbijal. Možnosti je več, dodaja časnik - ali je bil na vljudnostnem obisku in je prišel prisluhnit vladi države, v katero vlaga, lahko pa je šlo za konkretne pogovore o poslih, ki jih vodi v Sloveniji.