na begu od 1985

Mamilarski kralj več kot tri desetletja uporabljal identiteto mrtvega dojenčka

R.T.
4. 12. 2020, 09.05
Posodobljeno: 4. 12. 2020, 09.19
Deli članek:

Howard Farley iz ameriške zvezne države Nebraska se je po obtožbi zaradi pečanja z drogo več kot tri desetletja izogibal oblastem. Kako mu je to uspelo? Prevzel je identiteto mrtvega otroka.

Marion County Sheriff's Office
Howard Farley

Mamilarskega kralja - kot so ga pomenovali ameriški mediji - Howarda Farleyja so v sredo končno prijeli, ko se je v hangarju doma na Floridi poskušal vkrcati na svoje zasebno letalo, je v izjavi dejala ameriška odvetnica Maria Chapa Lopez. 72-letni ubežnik, znan tudi kot Big H. je bil leta 1985 obtožen zaradi pečanja z drogo, preiskovalci so bili prepričani, da je Farley obvladoval tako imenovano "južno linijo", železniško povezavo, preko katere so po ZDA razprečevali mamila. Od 73 ljudi, ki so jih obtožili v tem primeru, je bil Farley edini, ki ga nikoli niso ujeli.

Glede na kazensko ovadbo je Farley ukradel identiteto dojenčka, ki se je rodil 1954 v Lake Worthu na Floridi in umrl leta 1955. Njegova prevara je prišla na dan, potem ko so pristojni februarja prejeli prošnjo za podaljšanje njegovega potnega lista. Preiskovalci so našli mrliški list otroka s tem imenom in ugotovili, da so bili podatki o socialnem zavarovanju osebe z imenom “T.B.” registrirani šele leta 1983, kar je nenavadno za nekoga, rojenega leta 1954.

Obtožnica navaja, da je Farley podatke umrlega otroka za pridobitev potnega lista uporabil trikrat: marca 1987, oktobra 1998 in oktobra 2008. Lažni potni list je leta 2018 celo uporabil za potovanje v Vietnam, piše v sodnem dokumentu. Preiskovalci tudi trdijo, da je Farley z uporabo tuje identitete pridobil vozniško in pilotsko dovoljenje na Floridi.

Policisti so se v sredo odpravili v Farleyjev dom na Floridi, kjer je bival s 56-letno Vietnamko vsaj od leta 2007, so sporočile oblasti. Primerjava prstnih odtisov je potrdila, da je bil Farley ista oseba, ki so jo iskali v Nebraski od leta 1985. Če bo obsojen zaradi goljufije s potnim listom, ga čaka do 10 let zapora.