ponoči

FOTO: Neznanci z barvo nad pročelje ministrstva za kulturo

A.S.
4. 12. 2020, 10.34
Posodobljeno: 4. 12. 2020, 14.05
Deli članek:

Neznanci so se ponoči s črno barvo spravili nad pročelje ministrstva za kulturo.

Twitter
Po navedbah ministrstva za kulturo je nastalo za več tisoč evrov škode.

Ministrstvo za kulturo je zjutraj na družbeno omrežje Twitter objavilo več fotografij, ki prikazujejo črne madeže na fasadi ministrstva. Ob tem so zapisali: "Ponoči so neznanci davkoplačevalcem povzročili več tisoč evrov škode s popolnim uničenjem fasade Ministrstva za kulturo. Eden izmed vrste napadov na ministrstvo in uslužbence, ki si sledijo iz tedna v teden".

Namestnik generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak je na dopoldanski novinarski konferenci o aktualnem stanju glede covida-19 potrdil, da so neznane osebe z baloni s črno barvo poškodovale zgradbo ministrstva. Kriminalisti nadaljujejo preiskavo, ko bo ta končana, pa bodo po njegovih besedah obvestili državno tožilstvo, policijska uprava pa tudi medije. Po prvih ocenah ljubljanskih policistov škoda znaša okoli 2500 evrov. 

Objavo ministrstva za kulturo pa je delil tudi predsednik vlade RS Janez Janša in ob tem zapisal: "Ne čudite se. Te njihove 'umetniške' dosežke plačujete z davkoplačevalskim denarjem. Kdo ne bi malo razgrajal, če je za to plačan. Ali pa mogoče kdo verjame, da za tem vandalizmom stoji kak delavec, kmet, podjetnik ali upokojenec, ki mora takšne dosežke plačevati?"

Spomnimo: 

Do poškodovanja pročelja je prišlo le nekaj dni zatem, ko se je na ministrstvo za kulturo na čelu z ministrom Vaskom Simonitijem vsul plaz kritik zaradi izbrisa glasbenika Zlatana Čordića Zlatka iz razvida samozaposlenih v kulturi.

Poteze ministrstva in Simonitija so doslej sprožile tudi mnoge druge kritike v različnih sferah kulture in javnosti: Filmarji opozarjajo na alarmantno stanje na tem področju, nekaj samozaposlenih v kulturi je tako kot Čordić ostalo brez statusa in plačanih prispevkov. Kritike so letele tudi na račun načrtovane ustanovitve Muzeja osamosvojitve Slovenije in na način izbiranja direktorjev osrednjih nacionalnih kulturnih ustanov. Oktobra je več kot 200 organizacij podpisalo javni poziv ministrstvu, naj umakne zahtevo po izselitvi nevladnikov z Metelkove 6. novembra pa je sledilo javno pismo, ki ga je podpisalo več kot 70 institucij ter skoraj 200 posameznikov. V njem so ministru očitali ogrožanje delavcev ter nevladnih organizacij v kulturi, neupoštevanje stroke in neodgovorno gospodarjenje, povzema Slovenska tiskovna agencija.