Iran in Venezuela

Se nasprotniki ZDA povezujejo?

B.K.
4. 12. 2020, 09.54
Posodobljeno: 4. 12. 2020, 09.57
Deli članek:

Ameriška vojska trdi, da Iran v Venezuelo pošilja orožje in vojake.

Reuters
Predsednika Irana in Venezuele Hasan Rohani in Nicolas Maduro.

Iran naj bi aktivno podpiral venezuelsko vlado predsednika Nicolasa Madura, ki jo ZDA že več let skušajo vreči z oblasti, je v sredo navedbe admirala Craiga Fallerja povzel ameriški časnik The Wall Street Journal.

Iran naj bi v Venezuelo poslal vojake elitne skupine Kuds, ki sodeluje tudi v drugih čezmejnih operacijah iranske vojske na Bližnjam vzhodu. Njihova naloga je podpora Maduru, da ta ostane na oblasti, je prepričan Faller. Ameriška vlada je Iransko revolucionarno gardo, katere del je tudi enota Kuds, lani uvrstila na seznam terorističnih organizacij, v začetku letošnjega leta pa je organizirala atentat na njenega dolgoletnega poveljnika Kasema Solejmanija.

Po navedbah admirala naj bi Iran venezuelskim zaveznikom tudi pospešeno dostavljal pošiljke orožja, sodelovanje pa naj bi potekalo že od marca letos. Poleg Irana Madurovo vlado izdatno podpirata tudi vladi Rusije in Kube, je še dejal Faller.

Administracija ameriškega predsednika Donalda Trumpa je konec leta 2018 enostransko odstopila od jedrskega sporazuma, ki ga je z Iranom pred tem sklenila administracija predsednika Obame, leta 2019 pa je za uradnega voditelja Venezuele priznala opozicijskega pretendenta in samooklicanega začasnega predsednika Juana Guaidoja. ZDA so kasneje v Venezueli podprle tudi neuspeli poskus državnega udara. Obe državi trpita tudi obsežne gospodarske sankcije.

"Sekretar za umazane vojne" poziva Bidna k nadaljevanju pritiska

Medtem je ameriški posebni odposlanec za Iran in Venezuelo Elliot Abrams pozval zmagovalca zadnjih predsedniških volitev Joeja Bidna naj v svojem mandatu nadaljuje kampanjo pritiska na Venezuelo. "Mislim, da je pomembno, da prihajajoča administracija jasno pove, da bo nadaljevala s pritiskom, dokler se režim ne bo pripravljen resnično pogajati o novih predsedniških volitvah," je v četrtek dejal Abrams.

Profimedia
Elliot Abrams, ameriški "sekretar za umazane vojne".

Abrams, ki je bil za posebnega odposlanca za Venezuelo imenovan le nekaj dni po Guaidojevi samorazglasitvi za predsednika države, je sicer medijem znan kot "sekretar za umazane vojne". Ima namreč dolgo zgodovino spornega delovanja med administracijami republikancev Ronalda Reagana in Georga Busha starejšega. Leta 1993 je tako denimo ameriške intervencije v El Salvadorju, kjer je 12 let divjala krvava državljanska vojna, označil za "fantastičen dosežek." Preiskava Združenih narodov je kasneje pokazala, da je za 85 odstotkov vseh zlorab v El Salvadorju posredno odgovorna Reaganova administracija, ki je sponzorirala vojsko in paravojaške enote v državi. Abrams je prav tako organiziral desničarske paravojaške enote v Nikaragvi in to mimo vednosti ameriškega kongresa. Na zaslišanju je kongresnikom dvakrat lagal o svoji vlogi, za kar je bil tudi obsojen, a ga je predsednik Bush starejši pomilostil. Desetletje kasneje ga je za svetovalca za Bližnji vzhod imenoval George Bush mlajši. Abrams je takrat zagnano zagovarjal ameriško invazijo na Irak. Leta 2002 je sodeloval pri organizaciji spodletelega vojaškega udara proti takratnemu venezuelskemu predsedniku Hugu Chavezu.